L'Ajuntament de Barcelona ha anunciat que el dia 24 al migdia, a la plaça del Fòrum, on hi havia el Camp de la Bota, s'hi inaugurarà un nou espai memorial: el Parapet de les executades i executats, 1939-1952, una obra de Francesc Abad de 55 metres de llarg i 3,5 d'alt que inclou el nom de tots els executats a la ciutat. Aquesta obra, promoguda pel Comissionat de Programes de la Memòria, vol evocar el mur d'afusellaments que va ser enderrocat amb la construcció del Fòrum i on, segons dades oficials, s'hi van ser afusellar moltes de les 1.706 persones executades a Barcelona. El tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, afirma que amb aquesta iniciativa es vol trencar amb la banalització d'aquest espai per part de les administracions democràtiques. Amb aquest nou monument, que s'obrirà en el 80è aniversari de l'entrada de les tropes franquistes a la ciutat, es vol recordar la repressió sistemàtica desencadenada el 1939. Paral·lelament, a partir del 22 de febrer, al Museu d'Història de Barcelona de la Plaça del Rei s'hi presentarà l'exposició El Camp de la Bota, també de Francesc Abad.

A partir de la fi de la guerra nombrosos sindicalistes, militants de partits d'esquerres, catalanistes o funcionaris fidels a la República van ser executats al Camp de la Bota, en un parapet al costat del mar envoltat d'un barri de barraques. Les darreres execucions es van produir el març de 1952. Posteriorment, davant la celebració del Congrés Eucarístic, es va abandonar aquest espai com a lloc d'afusellament, però va continuar havent-hi execucions fins el 1975. També el castell de Montjuïc i la presó Model van ser usats com a llocs d'execució.

Record inesborrable

Pere Ribot, vicari de Sant Adrià del Besòs el 1941, recordava anys més tard les matinades d’aquell temps amb aquestes paraules: “El meu despertador era quan a les set del matí afusellaven els condemnats. I pels trets de gràcia sabies quants havien mort cada dia”. El vell parapet on van morir tantes persones, el principal lloc d'execució de la ciutat, va quedar cobert per les aigües del port esportiu del Fòrum, però avui en dia no en queda cap vestigi: va quedar completament destruït en la construcció d'aquesta infraestructura.

L'obra que s'exposarà al MUHBA.

La festa i l'exposició

A la festa d'inauguració del Memorial hi actuaran Andrea Motis, Rusó Sala, Sabor de Gràcia i Brodas Bros. L’exposició El Camp de la Bota, de l’artista Francesc Abad es podrà visitar a partir del 22 de febrer a la Capella de Santa Àgata, situada a la seu del MUHBA del conjunt monumental de la Plaça del Rei, i romandrà oberta fins al 17 març. L’exposició està promoguda pel Comissionat de Programes de Memòria, organitzada pel Museu d’Història de Barcelona, amb la col·laboració del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA). El Camp de la Bota, premi Ciutat de Barcelona d’Arts Plàstiques 2004, és un projecte en procès de l’artista Francesc Abad sobre el llegat del passat i la seva repercussió sobre la contemporaneïtat a partir de la dissecció del cas concret de l’execució de 1.706 persones, entre 1939 i 1952, per part de la dictadura franquista al Camp de la Bota. Parteix d'informacions històriques que es van arxivant al web.