Ni pastilles ni psicòlegs; necessitem més riure per sentir-nos millor. Va ser el que va dir el monologuista Toni Cano en la inauguració del nou Teatre Muntaner, reobert sis anys després del tancament de la mítica Sala Muntaner. L'espai neix de nou reconvertit en la que pretén ser "casa de la comèdia" de la ciutat, amb una programació basada en l'humor i diversos espectacles amb programació fixa, que podran veure's des d'ara mateix a la mítica sala ubicada al carrer Muntaner número 4. Alguns d'ells van poder testejar-se en l'acte inaugural, amb algunes píndoles que van entretenir el públic i el van deixar amb ganes de més: el monòleg Traficante de endorfinas, del mateix Cano, el muntatge poètic musical Nozing o l'impro xou Corta el cable rojo, que ja fa dos anys que està a Barcelona, però que pot presumir d'haver-se convertit en l'espectacle més longeu de Madrid amb 13 anys en escena, superant El rey león —que va parar dos anys en pandèmia—.

Precisament és la productora Corta el Cable Rojo la que ha decidit recuperar l'espai per convertir-lo en un altre petit enclavament de les arts escèniques de Barcelona. Seran Sandra Reyes i Toni Cano els que estaran al capdavant de la seva direcció, després de negociar amb el propietari del local, Pau Solé, qui també ho és de l'emblemàtica sala de ball La Paloma, també reoberta fa un parell d'anys. "Ens vam posar a negociar a la sala La Paloma, sota d'aquella làmpada preciosa i enorme, i mentre parlàvem, els llums van començar a parpellejar; ens estaven dient alguna cosa", van explicar ambdós pujats a l'escenari del seu teatre. A la inauguració també va acudir Jaume Collboni, alcalde de Barcelona, que va passar a saludar al nou equip abans que comencés l'acte i va passejar per les instal·lacions del local.

Inauguració Teatre Muntaner / Foto: Carlos Baglietto
Foto: Carlos Baglietto

Després de més de 20 anys en funcionament, la sala feia sis anys que estava tancada per problemes econòmics. Els anteriors gestors van atribuir el tancament d'aquest teatre a l'impacte de l'IVA cultural (del 21%) i a la baixada del nombre d'espectadors, que van patir totes les sales barcelonines aquells anys. Encara que aquesta era una sala amb el reconeixement de la crítica, el públic no va acompanyar, encara que ara torna per agafar el relleu del que sempre va ser: un espai de Barcelona per a la gent de Barcelona. I és que el número 4 del carrer Muntaner és un local amb prop d'un segle d'història. Durant dècades, va acollir la Sala Emporium (1927-1979), una mítica sala de festes en la qual es programaven concerts en directe i espectacles de varietats. Allà van actuar figures reconegudes com a Josephine Baker, Charles Aznavour, Tete Montoliu, l'orquestra de Xavier Cugat o Pedro Ruiz en els seus inicis com a monologuista.

Després de l'incendi de la sala Scala, els seus propietaris, els germans Riba, es van instal·lar en aquest local, que van anomenar Muntaner 4 (1979-1985). Funcionava com a discoteca a les tardes i a les nits oferia espectacles humorístics i de varietats. Més tard va acollir les discoteques Shadows i Metròpolis, fins que el 1994 es va transformar en la Sala Muntaner. En les seves més de dues dècades d'activitat hi van passar els actors i directors més coneguts de l'escena teatral catalana. Reconvertida ara en el Teatre Muntaner, i amb l'humor en l'ADN des de l'inici, la comèdia està servida.
 

Inauguració Teatre Muntaner / Foto: Carlos Baglietto
Foto: Carlos Baglietto
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!