El Mercat de Música Viva de Vic (MMVV) presenta la programació de la seva 29a edició, on actuaran fins una seixantena d’artistes procedents d’arreu del món, la tercera part dels quals ho farà amb novetats i estrenes. El programa inclou estils ben diferents, i inclou grups com The Gramophone Allstars Big Band, Xarim Aresté, The Unfinished Sympathy, London Afrobeat Collective, Dani Nel·lo, Ramon Mirabet, Mamas Gun, Núria Graham, Marga Mbande, Txarango, Zoo, Doctor Prats...

L’aposta del MMVV per fer arribar al major nombre de persones possible la totalitat de la seva programació es renova un any més: les entrades als concerts de pagament es mantenen a un preu únic de 3€ per al públic general, i dimecres 13 tots els concerts són d’accés gratuït. Els escenaris del Mercat són nou: Plaça Major, Sucre, Plaça Màrtirs (amb programació gratuïta), Teatre Atlàntida, Auditori Atlàntida, Carpa Vermella, Carpa Negra, Jazz Cava i Pasternak (amb entrada de pagament o acreditació).

The Gramophone All Star. Foto: Sílvia Poch.

L'obertura

Dijous 14 de setembre l’italià Vinicio Capossela i els catalans Cabo San Roque signaran l’espectacle inaugural del 29è MMVV a l’escenari del Teatre Atlàntida: un repàs al repertori de Capossela amb la maquinària dels catalans. Després de més de 10 anys d’amistat i admiració mútua, i diferents col·laboracions puntuals en discs i concerts —com al festival Temporada Alta—, desembarcaran a l’escenari de l’Atlàntida amb una gran part de les màquines sonores construïdes per Cabo San Roque, per interpretar, trillar i destriar cançons dels 25 anys de carrera de Vinicio Capossela i alguna sorpresa més creada per a l’ocasió. Els acompanyarà Asso Stefana, guitarrista de Vinicio Capossela, PJ Harvey, i Guano Padano. També seran nous els treballs que presentaran Christina Rosenvinge, Núria Graham, The Unfinished Sympathy, The Gramophone Allstars Big Band, Xarim Aresté, Xavier Baró, Dani Nel·lo, Oriol Roca, Saïm, Mueveloreina, Carmen Boza, Tu recuerdo y yo i Sara Terraza.

Txarango. Foto: Bernat Almirall.

Els de fora

Enguany, el MMVV compta amb artistes procedents de Noruega, els Estats Units, Regne Unit, Cuba, Veneçuela, Portugal, Hongria, França i, especialment, d’Itàlia donant continuïtat a les jornades professionals celebrades al mes de maig, dedicades a aquest país. A més, continua sent plataforma de llançament de les produccions d’altres comunitats autònomes i un dels principals mercats que assumeix aquesta funció a l’Estat. El 50,8% de la programació del Mercat està format per artistes catalans, mentre que els que procedeixen d’altres comunitats autònomes sumen prop d’una quarta part del total amb noms com Amorante, Alberto Montero, Guadi Galego, Izaro, Jansky o Sandra Bernardo. En el capítol d’artistes internacionals, podrem escoltar la banda plurinacional The Ephemerals; el noruec Albert af Ekestam; els veneçolans La Vida Bohème; els portuguesos Memória de Peixe; els britànics Mamas Gun; el nord-americà Max Garcia Conover; la franco-cubana La Dame Blanche; els francesos Mo’Kalamity, els hongaresos Santa Diver o, procedents d’Itàlia: Bruno Belissimo, España Circo Este, Fabrizio Cammarata, Gli Sportivi i Talco.

Xavim Areste. Foto: Gerard Quintana.

Un gran mercat

El Mercat de Música Viva s'ha consolidat com el gran mercat de música català. L'activitat professional creix d'any en any. Un mercat cada cop més internacionalitzat, amb un 46% de contractes a l'estranger l'any 2015. Els programadors es senten molt satisfets perquè la seva activitat tradicional s'ha concentrat a l'Atlàntida, i s'ha avançat l'hora dels concerts per facilitar la tasca dels programadors. 

Xavier Baró. Foto cedida pel MMVV.

El premi

Dimecres 13 de setembre s’estrena a l’Auditori l’Atlàntida el projecte musical de Maria Rodés, guanyador del Premi Puig-Porret 2016, que ha cristal·litzat en un disc enregistrat i produït a vuit mans amb Juan Berbín, Josep Maria Baldomà i Nico Roig, que veurà la llum el proper mes de setembre. L’espectacle gira al voltant de Lluís Rodés —tiet besavi de la compositora, astrònom, meteoròleg i director de l’Observatori de l’Ebre entre 1920 i 1939— i compta amb el suport del Memorial Democràtic, el centre d’art “Lo Pati” i l’Observatori de l’Ebre. Recrearà el transcurs d’una nit a través d’un repertori de cançons i passatges musicals inspirats en la vida i l’obra de l’astrònom, on el treball d’il·luminació jugarà un paper destacat. La recepció de propostes musicals per al Premi Puig-Porret 2017 està oberta fins el 8 de setembre.

 

Foto de portada: Alguns dels participants al MMVV 2017.