"Vic ja no és només la ciutat dels sants, sinó també la ciutat de la música", ha afirmat Benjamí Dòniga, tinent d'alcalde de Vic, en presentar a la premsa el Festival de Música Viva de Vic (FMVV), que enguany arriba a la seva 29ª edició i es celebrarà del 13 al 17 de setembre. Es tracta d'una de les grans trobades de professionals de la música, on els músics coincideixen amb programadors, discogràfiques, responsables d'equipaments culturals... Un important centre de negocis musicals, que cada cop es consolida més: si el 2015 es van signar 210 contractes, per a 273 concerts, per un valor de 27 milions d'euros, el 2016 es van signar 271 concerts, per a 675 concerts, per un valor de 43 milions d'euros. Però alhora que és un important mercat, és una festa per al gran públic. La voluntat de l'Ajuntament de la ciutat és que el Mercat sigui accessible a tothom, i per això les entrades dels concerts de pagament es mantenen a 3 euros. L'Ajuntament de Vic es mostra molt satisfet per com funciona aquest esdeveniment, i assegura que és "Una eina útil per a la bona salut de la música catalana". I reconeix que l'Ajuntament de Vic no podria portar endavant aquesta iniciativa sense el suport de la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el gran patrocinador del festival, Estrella Damm.
La festa
El concert inaugural, l'espectacle estrella del festival, anirà a càrrec de Vinicio Capossela i Cabo San Roque, que col·laboraran per crear una nova posada en escena, amb els instruments de construcció pròpia que caracteritzen a Cabo San Roque. Hi haurà músics convidats de Noruega, els Estats Units, Hongria, el Regne Unit... I, sobretot, Itàlia, país que s'ha volgut prioritzar enguany (sense que sigui considerat oficialment com a país convidat). Malgrat tot, la música catalana té un espai ben clar: de fet la meitat dels artistes són catalans. Hi serà La Iaia, Txarango, Núria Graham... En total, hi haurà tres escenaris al carrer: la Plaça Major, la Plaça dels Màrtirs (on es celebra l'OFF Mercat, que inclou les semifinals del concurs Sona 9 i la final del Vicsona) i el Sucre (l'espai que pot acollir més públic amb plena seguretat, que s'ha reservat per a Txarango, Zoo i Doctor Prats, entre d'altres). També compta amb dos escenaris a dues sales de la ciutat: la Jazz Cava i la Sala Pasternak. I s'han habilitat quatre espais a l'Atlàntida: la Carpa Vermella, la Carpa Negra, l'Auditori i el Teatre. Nou escenaris en total per acollir una cinquentena d'espectacles.
Els catalans
La meitat dels espectacles aniran a càrrec de músics catalans. Entre els més coneguts hi ha Txarango, que presentarà el seu disc El cor de la terra. Al mateix escenari d'El Sucre hi actuaran els valencians de Zoo. I també Doctor Prats, el grup de Terrassa que en tan sols dos anys d'existència ha revolucionat el panorama musical català. A la plaça Major hi actuarà el divendres Ramon Mirabet, un autor que partint del jazz i del folk ha marcat un estil molt peculiar; amb ell hi actuarà Paula Jornet amb el seu projecte PAVVLA, molt caracteritzat pel so electrònic. A la mateixa plaça Major, el dissabte, hi seran La Iaia, que presentaran el seu recent disc Tornar a ser u, un àlbum presidit per la nostàlgia. Però també hi ha propostes més minoritàries. El trio mallorquí Saïm mostrarà el seu contundent directe a la Jazz Cava. Núria Graham presentarà el seu gran talent, a desgrat de la seva jovenesa, al Teatre l'Atlàntida. Marga M'Bande, barcelonina d'origen guineà, oferirà els temes del seu primer disc, Mbande sound, amb temes en anglès, castellà i ndowè. El jazz més pur arribarà amb Dani Nel·lo i el seu grup. I, òbviament, no hi podrà faltar Maria Rodés, que l'any passat va guanyar el Premi Puig-Porret, que atorga el FMVV, amb un projecte sobre el seu tiet besavi, Lluís Rodés, compositor i director de l'Observatori de l'Ebre del 1920 al 1939.
Músics d'arreu
Al FMVV no hi faltaran músics d'arreu del món, perquè es parteix de la base que la música és internacional i trenca fronteres. Hi participarà La Vida Bohème, un potent grup de rock de veneçolans establerts a Mèxic. La cubana establerta a París La Dame Blanche (Yaite Ramos) portarà a les Carpes música caribenya amb aires de fusió. La basca Izaro, una de les revelacions de la nova música basca, oferirà els seus poètics temes; i també hi serà present el seu compatriota Iban Urizar amb el seu projecte Amorante. Però la presència més forta serà la italiana, amb grups com España Circo Este o el groove de Bruno Belissimo. I fins i tot hi haurà un espai per al reggae més pur amb la capverdiana establerta a París Mo'Kalamity.
Música Viva com a Mercat
L'Auditori de l'Atlàntida es consolida com l'espai professional, ja que l'any passat va tenir molt d'èxit i va ser molt ben valorat pels programadors. La voluntat dels organitzadors és mostrar-los una oferta molt diversificada, amb estils ben diferents, per a públics diversos, perquè qualsevol programador puguin trobar alguna cosa atractiva per a ell. De fet, Marc Lloret, director del Festival, reconeix que es guia per criteris de mercat, i assegura no tenir pressions de les institucions. Com l'any passat s'ha reservat la primera jornada, la de dimecres, per als programadors públics catalans. El dijous es treballarà bàsicament amb els programadors de la resta de l'Estat (amb participació d'artistes i institucions de diferents comunitats) i el divendres serà la jornada reservada a la internacionalització del Festival. S'ha previst també celebrar sis concerts matinals per afavorir que els programadors puguin veure els espectacles que els interessen. Antònia Andúgar, de l'àrea d'Internacionalització de la Conselleria de Cultura, ha assegurat que la Generalitat està molt satisfeta amb la dinàmica del Mercat, perquè ha estat capaç de reforçar l'àrea de professionalització, especialment per arribar als programadors municipals de Catalunya, els grans compradors del mercat de música català.