Encara que els músics estiguin acostumats a trepitjar escenaris tots els dies, la idea d'estar en un lloc nou sempre imposa. El dia anterior al concert, en la trobada que Miguel Poveda va tenir amb aquest mitjà, va reconèixer un cert nerviosisme sobre això. Normal, allò desconegut sempre ens provoca un pessigolleig. Cert és que l'Auditori del Fórum és un lloc imponent, si bé ell ja està acostumat a places com el Gran Teatre del Liceu o el Palau de la Música. Segurament, la primera visió d'un lloc en el qual han actuat de Tom Waits a Rosalía (dins de la programació d'un Primavera Sound) causa cert respecte. Tanmateix, ell es presta tant a escenaris d'aquesta rellevància com a llocs menys exuberants. De fet, la primera vegada que vaig veure en directe Poveda va ser al Teatre Zorrilla de Badalona, una cita que va preparar una penya flamenca de la ciutat.
Un any meravellós
L'incipient cantaor que ja havia guanyat en La Unión (just s'han complert trenta anys d'allò) no havia degustat del tot les mels de l'èxit, una cosa que va obtenir a partir de Las coplas del querer i aquesta A ciegas que sonava per a Pedro Almodovar. No obstant això, ell ja portava a la motxilla una trajectòria que apuntava el que aconseguiria després. Li havia cantat a l'exili de Rafael Alberti o la seva aposta arriscada, però ferma pels poetes i el català en el màgic Desglaç. Per tant, amb l'objectiu en l'horitzó d'un disc nou que sortirà a la primavera i altres projectes amb llum lorquiana, Miguel Poveda es va vestir de gala per a aquest concert que certifica el tancament d'un any meravellós per a ell.
Miguel Poveda es va vestir de gala per a aquest concert que certifica el tancament d'un any meravellós per a ell
Acompanyat pel mestre Joan Albert Amargós al piano, els palmers que l'han acompanyat sempre, Paquito González a la percussió, l'ara inseparable Jesús Guerrero a la guitarra i un element sorpresa, el trombonista Roberto Pacheco, que li dona una llum nova i color a alguns trams del concert. La funció comença amb imatges planetàries a la pantalla i ell, vestit de roig passió. La senda del viento amb Carmen Amaya de protagonista, serveix com a apoteòsic inici. Quina manera de començar, per Déu!
Miguel Poveda és una força de a natura, en No me lo encontraron ja apareix Lorca, encara que per a ell és Federico; el seu far, la seva guia. El so és potentíssim, gairebé eixordador. Fins que apareix el piano d'Amargós, amb un altre pols i més temperi mentre invoquen el silenci. A continuació, els palmers ja dempeus i aquest missatge ocult, "per què ni tu ni jo no som en disposició de trobar-nos". Amb gratitud i sinceritat, quan Miguel Poveda torna a casa se li activen els records. Excusa per a un poupurri en què enllaça Mi amigo, Ni un padre nuestro i Aurora i en referir-se a aquest Amargós còmplice i confident, en pantalla una fotografia del pianista amb Camarón de la Isla. Amb aquesta elegància, aquest posat, Poveda es defineix com el gran crooner del flamenc. D'ara endavant, l'hora de les reivindicacions, Pare (cantada en català) de Serrat, i la defensa i el compromís amb la llengua. Després el focus està a Omar Alfanno i el menyspreu de la societat llatina; la història de Simón i la desgràcia de no poder viure com volia viure. Allà cobra protagonisme el trombó, mentre Poveda balla, somriu, es diverteix.
Amb el pati de butaques en ebullició, Poveda es passeja per la platea; en aquell moment és l'home més feliç del món. S'està fent un bany merescut d'amor i respecte, el d'un artista majúscul que pot fer el que li vingui de gust
Migue Poveda és algú amb una seguretat aclaparadora que domina el tempo i l'escena. Fins i tot, s'ha convertit en un orador excel·lent i molt dinàmic. Per presentar els seus dos convidats, el seu cosí Agustín Campos i el seu amic de la infantesa Manuel Fernández, relata les seves històries de barri, amb molta gràcia i desimboltura. Per exemple, com li agradava a la seva mare Chiquetete i, per tant, a ell també ("no m'havia adonat fins a quin punt m'agradava"). I explica i mostra la fotografia amb la roba que es va comprar en un mercat ambulant de San Adrià, per cantar per primera vegada en públic un 19 de novembre de 1988. Hi ha una altra anècdota sucosa: com descobreix la televisió i aquest somni de veure l'Increïble Hulk per fi de color verd o l'homilia de les veïnes al barri, que com a bones andaluses criticaires, baixaven al carrer a prendre la fresca. Amb el seu amic Manuel, que li protegia de jove dels qui l'insultaven i el posaven en perill, es posen a chichear (cantar a Los Chichos) i acaben amb allò de "el amor es como una ruleta, unos ganan y otros pierden". Després de tantes emocions deixa a Jesús Guerrero i al seu combo atacar unes buleries, és la preparació per a un afartament de flamenc, amb Miguel cantant en cadira, cauen cantiñas, malaguenyes i tangos (aquí fa un volt per Triana i l'Alameda de Sevilla). Amb el pati de butaques en ebullició, Poveda es passeja per la platea; en aquell moment és l'home més feliç del món. S'està fent un bany merescut d'amor i respecte (després de dues hores i mitja de recital), el d'un artista majúscul que pot fer el que li vingui de gust. Ara ja sí, s'ha guanyat aquest dret. I hi insistim, Miguel Poveda és el gran crooner del flamenc. No n'hi ha cap altre com ell.