S’acaba l’any i arriben les llistes de llibres més destacats del 2022. En aquesta tria, us oferim 10 llibres d’autors estatals i internacionals que ens han captivat durant els últims dotze mesos. S’hi barregen sorprenents debuts literaris i novel·les d’autors més que consolidats, que segueixen fent valer el seu virtuosisme i que en alguns casos trenquen llargs silencis creatius. No són els únics llibres destacables de l’any, però sí títols imprescindibles que tant poden ser magnífics regal de Nadal per a tercers com també conforts indulgents per un mateix per passar les festes entre pàgines i lletres.

🟠 Els 10 millors llibres catalans de no ficció d'aquest 2022
 

Emily Ruskovich és l'autora d'Idaho

1. Idaho (Les hores), d’Emily Ruskovich 

Sobre enfrontar-nos als esdeveniments més terribles i si és possible perdonar-los, la brillant Idaho promet remoure al lector. Guardonada amb l’International Dublin Literary Award, Emily Ruskovich ens transporta fins a una família castigada per la tragèdia a les muntanyes d’aquest estat americà.

2. La memòria més secreta dels homes (Més Llibres) de Mohamed Mbougar Sarr

Un homenatge al poder de la literatura a través de la recerca d’un escriptor misteriós. Amb una acció situada a París, la novel·la condueix al lector a través dels ecos de l’obra de Roberto Bolaño i d’una revisió del colonialisme, fins a arribar a una reflexió profunda sobre la confrontació entre Àfrica i Occident.

3. La familia (Anagrama), de Sara Mesa 

Després de meravellar amb Un amor (2020), Sara Mesa ha tornat a construir una novel·la que explora magistralment les escletxes morals, en aquest cas d’una família, on tot es debat entre la bondat i allò sinistre, entre l’esforç i la tortura, entre el consol i l’opressió. Un llibre contra l’obediència, la vergonya i el silenci com a pilars de la institució familiar.

L'autora Sara Mesa ha publicat La familia amb Anagrama.

4. Cruïlles (Empúries), de Jonathan Franzen 

Conservant la predilecció per novel·lar famílies, Franzen torna a brillar a Cruïlles, que retrata els Hildebrant, establerts als suburbis de Chicago durant els 70. Còmica i estremidora al mateix temps, l’escriptor torna a demostrar el domini de la construcció dels personatges i de les seves motivacions més ocultes.

5. L’esdeveniment (Angle Editorial), d’Annie Ernaux

En l’any del seu Nobel, no podia faltar en aquesta llista Annie Ernaux. L’esdeveniment és la crònica d’uns fets viscuts per l’autora: l’avortament clandestí que va dur a terme quan tenia poc més de vint anys. Ernaux construeix un retrat corprenedor de l’experiència que barreja memòria, dolor i voluntat de justícia. Intercanviable per Los armarios vacíos (Cabaret Voltaire).

6. M’hi nego (Club Editor), de Per Petterson 

La pervivència de la infància en els adults i la connexió entre els anys de formació i la maduresa. M’hi nego les explora a través del Tommy, la Siri i el Jim, tres personatge que prenen la paraula per reconstruir la seva delicada història, des de l’Oslo dels 70 fins al del present.

7. El passatger/Stella Maris (Edicions 62), de Cormac McCarthy 

Després de 16 anys de silenci literari, l’autor de la icònica La carretera ha tornat amb una novel·la doble que s’endinsa en el terreny de les teories científiques i filosòfiques i que té com a temes centrals el suïcidi i l’incest. Construïda sobre dos personatges germans, Bobby i Alicia Western, promet atrapar el lector amb la seva prosa magnètica, tot i que també posarà a prova la seva paciència.

Colm Tóibín fa un retrat èpic de Thoman Mann a El mag.

8. Facendera (Anagrama), d’Oscar García Sierra 

Un dels debuts literaris més remarcables de l’any. Amb la marca de la tradició oral, Facendera retrata un poble de l’Espanya interior buit i decrèpit després del tancament de la seva mina, on els seus joves han de créixer sense més esperança que la d’escapar-hi.

9. El mag (Amsterdam), de Colm Tóibín

En aquest retrat èpic de l’escriptor Thomas Mann, Colm Tóibín explora la tensió entre la imatge pública i la vida privada de l’autor de La muntanya màgica, que malgrat tenir sis fills va amagar sempre la seva homosexualitat. Una radiografia que s’immisceix en els secrets del personatge i que desplega una història devastadora del segle XX.

10. Ceniza en la boca (Sexto Piso), de Brenda Navarro

L'experiència d’una jove mexicana encadenant feines subalternes entre Barcelona i Mèxic i havent-se d’enfrontar al suïcidi del seu germà. Navarro construeix una interessant novel·la de formació en què desfilen la crueltat de la desigualtat, el racisme i l’aïllament i que no perd mai el sentit de la ironia.