Un altre Sant Jordi s'aproxima per omplir el país sencer de llibres, roses i ganes de llegir. La diada del 23 d'abril tornarà un any més com un dels grans reclams culturals de l'any, amb un desplegament que a Barcelona cada cop concentra més aglomeracions. Enguany es preveu que es consolidi la premissa de copagament, després que el Gremi de Llibreters anunciés l'edició anterior que llibreries i editorials havien de pagar per tenir parada als carrers més cèntrics de la ciutat. Era la primera vegada a la història que existia aquest copagament, i tot i que la decisió va causar molta polèmica, tot sembla indicar que la dinàmica es mantindrà. Sant Jordi és el dia que més lectors compren alguna novetat literària, però entre els centenars de publicacions que hi ha cada mes és quasi impossible estar al dia de tot. Aquesta és una selecció de recomanacions i nous volums de llibres per Sant Jordi 2025.
🔴 Signatures de llibres per Sant Jordi 2025: horaris i on signen els autors a Barcelona
📚 MAPA de parades de llibres i roses per Sant Jordi 2025 a Barcelona
🌹 Sant Jordi 2025 a Barcelona: guia de la Diada de Catalunya del 23 d'abril

Llibres recomanats per aquest Sant Jordi 2025
-
Tots aquells mars (Columna) — Laia Aguilar
L'autora d'èxits com Wolfgang —que arriba ara als cinemes— i Pluja d’estels torna amb una novel·la íntima i de redempció que posa la llum en la profunditat de les relacions humanes. Una tarda d’estiu, la Julieta, una nena de set anys, desapareix en una platja entre roques a l’illa de Formentera sense que la seva germana Greta, d’onze anys, hi pugui fer res. Vint anys més tard, una Greta ja adulta que viu a Londres torna a Formentera per primera vegada després de la tragèdia per cuidar la seva àvia, que està malalta, on també es retrobarà amb la mare. Tres dones de tres generacions que hauran de fer front al passat i a les llegendes.
-
Cavall, atleta, ocell (Edicions del Periscopi) — Manuel Baixauli
Lúcida i intimista, Cavall, atleta, ocell aborda la complexitat de les relacions paternofilials, alhora que mostra què és capaç de fer un pare per salvar allò que més s’estima al món. Manel Baixauli va erigir-se en el vencedor del Premi Òmnium a la Millor Novel·la en català, superant Mammalia (Elisenda Solsona) i La conformista (Alba Dedeu).
🔴 Manuel Baixauli: "Escriure és una espurna que salta de sobte, que augmenta i esdevé flama interior"
-
Trist tigre (Anagrama) — Neige Sinno
Entre l'autobiografia i l'assaig, Neige Sinno ens regala un text d'una força majestuosa sobre l'abús sexual a menors. Una història d'una dona que va sobreviure als abusos del seu padrastre i que ha fet de les seves reflexions un refugi on intentar entendre què va passar, sense aconseguir-ho, amb distància però sense reduir la ràbia ni un mil·límetre. Trauma, violència sexual, llibertat i silenci es mesclen poderosament per explicar el que no es pot explicar amb una profunditat colpidora.
-
Mammalia (Males Herbes) — Elisenda Solsona
Elisenda Solsona ens endinsa en un misteri que té com a teló de fons la plaga social dels problemes de fertilitat i les relacions maternals que se’n deriven. Mammalia és una novel·la sobre les conseqüències devastadores del passat, i sobre com els secrets de família es poden convertir en malediccions. Un thriller que mescla obsessions, misteri i arrels i que acompanyaran la Cora, la protagonista, a un viatge replet de preguntes i reflexions sobre el passat i el futur de la seva identitat.
🔴 Elisenda Solsona: "Hi ha cases on viuen les mares gestants que semblen granges d'embarassades"

-
Aquí baix (L'Altra Editorial) — Laia Viñas
Parlar de la Ruta del Bakalao sempre és excitant, morbós, divertit, fins i tot provocador. Però també és analitzar un capítol imprescindible de la història sociocultural que permet entendre molts dels assumptes que s'han banalitzat durant dècades en nom de les drogues i la imprudència. Amb Aquí baix, Laia Viñas s'endinsa en les inquietuds i motivacions d'una generació que va combatre la precarietat i la incertesa amb un estil de vida que incorporava la festa i la unió transversal entre diferents. També és un homenatge als seus pares, bakales de primer ordre.
🔴 Laia Viñas: "A la ruta del bakalao, les dones van passar de ser un tros de carn a subjectes actius"
-
Incompetències bàsiques (Pòrtic) — Damià Bardera
El docent empordanès ha publicat ara Incompetències bàsiques: Crònica d'un desgavell educatiu, un assaig que l'autor defineix com a "frontal i sense subterfugis", en el qual analitza els problemes que veu en l'escola catalana. A cavall de la narració, l’assaig i el dietarisme, aquest llibre és el testimoni d’un professor de secundària compromès amb els alumnes, les classes i el coneixement, i ofereix les claus interpretatives de l’actual desgavell educatiu.
🔴 Damià Bardera, professor: "L'educació catalana necessita que algú adult la intervingui 5 o 6 anys"
-
Gossos dempeus (Club Editor) — Eduard Olesti
Aquesta novel·la del director d'escena Eduard Olesti ressegueix les vides d'una colla de joves a la Barcelona actual, relligats pel somni de muntar una obra de teatre. Durant l'aventura, que implica retrobar un dramaturg desaparegut, la majoria consumiran drogues de tota mena i uns quants perdran la vida. Aquest és l'argument d'aquesta novel·la coral, frenètica i sorprenent.
-
Intermezzo (Edicions del Periscopi) — Sally Rooney
Probablement, la novetat editorial més esperada de l'any passat, sobretot pels fanàtics de la literatura de Sally Rooney, l'escriptora que ostenta amb més força l'etiqueta millennial. Després de la seva última obra, On ets, món bonic (2021), l'escriptora irlandesa torna amb la història de dos germans ben diferents, Peter i Ivan Koubek, que després de la mort del seu pare hauran de bregar amb els seus dimonis interns, així com amb les relacions que tots dos alimenten i que els col·locaran en un oasi de desig i desesperació.
-
Cos, camp de batalla (La Magrana) — Laia Mauri
El debut de Laia Mauri parla de la sexualitat femenina, del terror sexual intrínsec i de la presa de consciència del propi cos i la seva construcció social. Ho fa a partir dels ulls i la descoberta de la Judit, una jove catalana de vint-i-nou anys que haurà d'anar creant sinergies i aliances tant amb sí mateixa com amb el món que la rodeja, tenint en compte l'ordre patriarcal del sistema i mantenint ferma la seva perseverança cap a la llibertat.
🔴 Laia Mauri: "El desig sexual femení està tan exposat que ens sobresatura i no se'ns permet debatre'l"

-
Les amants (La Campana) — Patricia Castro
La Marta i l'Hèlia es coneixen en un club de lectura. La Marta té quaranta-tres anys, és editora, lesbiana i s'ha acostumat a fer la seva; L'Hèlia en té trenta-set, és mare, esposa i viu eternament insatisfeta. Per més que ho han intentat, cap de les dues ha aconseguit ser feliç i totes dues han viscut unes trajectòries totalment oposades: mentre que l'una es rebel·la contra el món que l'envolta, l'altra s'hi adapta. Una novel·la sobre la transformació, la por i l'amor.
-
Canícula (Editorial Finestres) — Adrià Turina
Un thriller en forma de còmic ple de pertorbats en què la Paula, protagonista aliena de l'entramat, tindrà un paper cabdal en la seva resolució final. Amb ecos del cinema més gamberro dels anys 90, com Pulp Fiction o Snatch, l'autor mescla foscor i claror amb una gran solidesa i una estètica que mescla humor i absurd a cabassos. No en va va rebre la menció al Talent Novell del Premi Finestres de Còmic en Català 2023.
🔴 Adrià Turina: "El lector sempre acabarà imaginant coses pitjors que les que tu havies pensat"
-
Anna K. (La Segona Perifèria) — Martí Rosselló
Un melodrama irreverent que va causar furor quan va publicar-se l'any 2000. Llavors l'editava Quaderns Crema, i un quart de segle després torna amb La Segona Perifèria consolidada com una novel·la d'autor i de culte que va fer brillar l'anonimat de Martí Rosselló. Conèixer l'Anna K. és un reclam per aquells que gaudeixen de les històries úniques i inversemblants.
-
James (Angle Editorial) — Percival Everett
Amb el seu humor característic i una extraordinària habilitat narrativa, Percival Everett ha reescrit Les aventures de Huckleberry Finn de Mark Twain, capgirant-la i subvertint-la. Ara no és Huck, el noi blanc, sinó Jim, l’esclau, qui ens narra i qui ens presenta la societat —bestialment racista— del sud dels Estats Units. Ara, les aventures poden significar, per a Jim, aconseguir la llibertat personal, l’empoderament racial i la dignitat humana.
-
Mercè i Joan (Proa) — Eva Comas-Arnal
Guanyadora del Premi Proa, aquesta bioficció explica l'amor i el desamor entre Mercè Rodoreda i Armand Obiols, alter ego de Joan Prat, dues de les figures literàries més importants de la cultura catalana del segle XX. Es tracta d'una novel·la que s'endinsa en la faceta íntima i el món privat dels personatges i els torna molt més vius, fent versemblant tot allò que no se sap d'ells dos, perquè quan s'explica des de l'assaig es fa amb els fets ja acabats.
-
Els altres catalans (Edicions 62) — Francesc Candel
Els altres catalans, publicat el març de 1964, va tenir un fort impacte social, ja que per primera vegada es parlava obertament dels barris populars i de la situació dels immigrants; un assumpte recurrent que avui dia, amb un 21% de la població d’origen estranger, torna a tenir plena vigència. Un testimoni directe de la gent, dels ambients i de les inquietuds de la Catalunya suburbial signada per Paco Candel.
-
A l'altra banda de la por (Proa) — Marta Orriols
La Joana, la protagonista del nou relat d'Orriols, té l’estímul i la incertesa d’un càrrec nou com a responsable de la restauració i conservació de les obres d’art del MNAC, dos fills adolescents que comencen a fer la seva i, anys després de la separació, la petició de divorci de l’exmarit, que vol casar-se amb una dona de qui espera una criatura. Introvertida i observadora, la Joana s’esforça per desxifrar els canvis i alguns fets inquietants del seu entorn que debiliten l’equilibri que li procura la vida.
🔴 Marta Orriols: "Sense els altres no som res"

-
La intrusa (L'Altra Editorial) — Irene Pujadas
Esperonada per les opinions d’amics i família, i amb l’objectiu de resoldre una difuminació física que denota certes incongruències internes, la Diana s’anima a emprendre un viatge cap al seu món interior. Una mirada irònica i original plena de contrastos i que crea un efecte mirall inexplicable.
-
Dones que s'exigeixen massa (Ara Llibres) — Júlia Martí
Estàs cansada de no arribar a tot? Que per més que t’hi esforcis, mai no és suficient? T’angoixa la idea de no complir amb les expectatives dels altres? Et sents culpable si decideixes dedicar-te temps per a tu mateixa? Si t’has sentit identificada amb aquestes qüestions, Dones que s’exigeixen massa és el llibre que et farà veure que no estàs sola, escrit per la psicòloga i psicoterapeuta sistèmica Júlia Martí.
-
Això tan tenebrós (La Magrana) — Mar García Puig
Mar García Puig ens convida a emprendre un viatge lluminós entre les tenebres del llenguatge, allà on neixen les metàfores que condicionen els nostres murs, però també la nostra llibertat, amb un estil narratiu prodigiós que consolida l’autora com una de les grans veus de la nova generació literària actual.
-
Jo era un noi (Angle Editorial) — Fer Rivas
Aquest és un llibre de dol, on el narrador explica al seu pare —i s’explica a ell mateix— tot el que va callar durant la infància i l’adolescència i que té a veure amb la seva identitat. Un viatge d’indagació a través d’escenes de la seva vida i que anomena les coses pel seu nom per trencar la cadena de transmissió de masculinitat asfixiant que uneix avi, pare i fill.
-
Somiàvem una illa (Univers) — Roc Casagran
Després d’un fort sotrac —dos, de fet—, la Carla necessita tornar a endreçar la seva vida, reconnectar amb el que és important de debò i curar-se les ferides. Per aconseguir-ho, haurà de viatjar molt endins de si mateixa, i molt enfora, també, a un munt d’illes que l’ajudaran a veure la vida des d’una altra òptica. El llibre va ser el guanyador de l'últim Premi Sant Jordi.
-
Elefants (Proa) — Toni Güell
Mitjançant la barreja d’elements reals amb altres de fantàstics, els contes d’Elefants basculen entre l’humor, la gravetat i la sàtira per teixir històries esquitxades de petites revelacions i d’instants en què l’impossible és a tocar. Un conjunt de narracions que va guanyar el Premi Mercè Rodoreda i que posen en primer pla el poder de la imaginació i de l'enginy per accedir a mons nous i fer front a les angoixes humanes.
-
A cent trenta per la nacional (L'Altra Editorial) — Guillem Sala
Quan la Maria rep una trucada de la Tere després de trenta anys de no veure’s, el passat li cau a sobre com una llosa. Què deu voler, ara, aquest coi de Tere, la seva millor amiga i arxienemiga de petites, que tan malament la tractava sempre? Així comença un cap de setmana frenètic en aquesta novel·la a la teresina plena d'humor i anècdotes escrita per un artífex de la narració com Guillem Sala.
🔴 Guillem Sala: "Entre cultes i rics també hi ha una gran lluita de classes"

-
Aquest tros de vida (Columna) — Estel Solé
La segona novel·la de Solé, guanyadora del Ramon Llull, és una història sobre la fragilitat i la resiliència humana d'una dona contemporània que voreja la quarantena. Aquest tros de vida explica la història de la Lena, una dona travessada per la precarietat que lluitarà incansablement per conciliar les fites laborals amb la criança i que, a partir de dos contratemps vitals que la deixen destrossada, decideix retornar-li el favor a un desconegut i emprendre un viatge vital i emocional que la canviarà per sempre.
🔴 Estel Solé: "El que m'ha fet plorar més és la biòpsia d'un fill que vaig perdre, és el més verídic del llibre"
-
Cor fort (Univers) — Sílvia Soler
Fer el cor fort és una expressió que les dones han sentit i fer servir des de fa moltes generacions. L'han rebut com una consigna i l'han transmès a les filles. Aquesta novel·la arranca als anys 50 quan una jove Teresa queda embarassada sense voler-ho i decideix ser mare soltera. L'anirem seguint mentre crea una família i acaba sent un referent per a les generacions posteriors.
-
El meu país estimat (La Segona Perifèria) — Ielena Kostiutxenko
El meu país estimat és un llibre important i necessari. Kostiutxenko hi trena relats autobiogràfics amb cròniques periodístiques estremidores publicades al llarg de quinze anys al Nóvaia Gazeta, el darrer diari lliure de Rússia, abans que no fos clausurat pel govern de Vladímir Putin. Cròniques sobre les experiències de les persones que el sistema abandona, silencia i reprimeix de manera sistemàtica i brutal.
🔴 Ielena Kostiutxenko, periodista i activista russa: "Putin vol ser immortal"
-
El llibre daurat (Univers) — Lluís Llach
La nova novel·la de Lluís Llach defensa i reivindica el paper fonamental de la dona en la tradició i en denuncia la seva invisibilitat. Ambientada a finals del segle XIII en un territori imaginari que fa pensar en la Catalunya que al sud limitava amb Al-Andalus i al nord amb les terres d'Oc, El llibre daurat narra un moment col·lectiu i també un itinerari ètic.
-
La passada a l'espai (Destino) — Manel Vidal
La passada a l’espai uneix la passió pel futbol amb una extraordinària introspecció personal i cultural. A través de les seves pàgines, l’autor ens transporta a un viatge per les seves experiències i reflexions sobre alguns dels futbolistes més icònics, partits memorables i la seva trajectòria dins d’aquest món. A més, Manel Vidal, un dels membres del pòdcast La sotana, explora la seva relació amb aquest esport.
🔴 Manel Vidal: "No he escrit un llibre pornogràfic"

-
Que morin els fills dels altres (Males Herbes) — Roser Cabré-Verdiell
Amb una prosa magnètica, entre el conjur i la invocació, Que morin els fills dels altres narra una metamorfosi. La d’una dona que comença sent fràgil i acaba assumint un coratge que és ben seu, i que l’uneix a les bruixes de totes les èpoques i de totes les contrades.
-
Teoria del joc (Anagrama) — Arià Paco
L’Ernest, el protagonista d’aquesta novel·la, escriu a algú a qui estima: li vol narrar el seu desig, vol recordar la nit anterior, celebrar-la. Però no pot fer-ho. No pot parlar de desig sense embrancar-se en l’autojustificació i la culpa, i per això convoca un narrador. Una reflexió sobre la vulnerabilitat i les contradiccions entre les noves masculinitats i el feminisme que va guanyar el Premi Llibres Anagrama de Novel·la.
-
Abaixem els lloguers (Pòrtic) — Jaime Palomera
En aquest assaig breu, àgil i fonamentat en anys de recerca, Jaime Palomera —antropòleg i codirector de l'Institut de Recerca Urbana de Barcelona (IDRA)— desmunta un per un els mites que envolten el mercat de l’habitatge. A partir de casos d’èxit com Viena o Singapur, mostra per què els preus no deixaran de pujar i com només canvis estructurals poden evitar que barris i pobles es converteixin en feus privats al servei d’uns quants privilegiats.