Des de fa uns anys, les ficcions provinents de Turquia s’han convertit en tot un fenomen. El tret de sortida el donava Fatmagul i, similar al que ha passat amb Corea i El joc del calamar, des d’aleshores no s’han parat d’importar sèries d’aquest país per repetir-ne l’èxit, cosa que amb les produccions turques ha succeït diverses vegades. I és que aquesta potència de l’Orient Mitjà és conscient de la sortida que tenen les seves ficcions, i n’exporta al voltant de 100 telenovel·les a l’any a 156 països del món. A casa nostra, la majoria d’aquestes ens arriben a través de dos canals: un de més tradicional - Antena 3 - i un altre en streaming - Netflix -, i a continuació us fem una tria de les seves propostes turques més destacades.
Aquesta va ser la primera ficció turca en tenir gran èxit aquí. I era un moviment arriscat, no només perquè el públic d’Antena 3 no estava acostumat a les ficcions d’aquest país, sinó sobretot pel tema que tractava. Fatmagul és una jove camperola que viu en un petit poble costaner on una nit pateix una violació. Els fets són ràpidament encoberts per famílies poderoses i la noia és obligada a casar-se amb el seu suposat agressor, que en realitat no ho és, sinó que es tracta d’una bona persona de qui s’acabarà enamorant. El fenomen va ser tan gran que se n’ha fet una versió espanyola titulada Alba i protagonitzada per Elena Rivera.
Si Fatmagul va inaugurar l’interès per les sèries de Turquia, Mujer va fer esclatar aquest interès convertint-se en el major èxit que ha arribat aquí fins al moment. La protagonista en aquest cas és Bahar, una dona que va ser abandonada per la seva mare quan tenia 8 anys i que es va sentir sola fins a enamorar-se del Sarp, de qui ara ha enviduat. Actualment, només li queda aferrar-se als seus dos fills, Nisan i Doruk, amb qui se’n va a viure a un barri humil per culpa de problemes econòmics, on coneixerà un nou interès amorós, l’Arif, fill del propietari del pis on viu, i a partir d’aquí comença el melodrama.
Observant l’èxit que aquestes sèries estaven tenint a la televisió tradicional, Netflix va decidir apostar-hi amb força per incorporar-ne unes quantes al seu catàleg. Una de les més aclamades va ser aquesta ficció adolescent on quatre estudiants rebels de l’institut d’Istanbul, l’Eda, l’Osman, el Sinan i el Kerem, estan a punt de ser expulsats, així com l’única professora que els defensa. Davant d’aquesta situació, la idea dels joves serà ajudar a casar a la professora perquè pugui elegir el seu destí en una de les històries romàntiques més originals que haureu vist en una sèrie.
Acabem amb una de les darreres sèries que més ha triomfat a la gran plataforma de streaming i que abandona el to de culebrot habitual turc per presentar un intens thriller on la Fatma ha de buscar al seu marit, desaparegut després de sortir de la presó. En aquest viatge, però, la protagonista es troba, de sobte, cometent un assassinat de forma accidental, tot i que aquest no serà l’últim, emprenent un camí marcat per la sang i la tragèdia. La Fatma, doncs, deixarà de ser una innocent mestressa de casa per convertir-se en una gran força violenta capaç del que sigui per obtenir respostes en un potent arc del personatge al llarg de sis capítols.