El Ministeri de Cultura revisarà els museus estatals per "superar un marc colonial", segons ha anunciat aquest dilluns el titular del departament, Ernest Urtasun. Concretament, el ministre ha comunicat un procés de revisió de les col·leccions que "permeti superar un marc colonial o ancorat en inèrcies de gènere o etnocèntriques que han llastrat, en moltes ocasions", la visió del patrimoni, de la història i del llegat artístic. "Es tracta d'establir espais de diàleg i intercanvi que ens permetin superar aquest marc colonial", ha remarcat en la seva primera intervenció al Congrés dels Diputats durant la Comissió de Cultura.
Urtasun ha avançat que existeixen compromisos internacionals assumits per l'estat espanyol que "es tradueixen en un procés de revisió" de les col·leccions de museus estatals, alhora que ha incidit en el fet que la revisió ja està incorporada com a eix transversal en les programacions temporals d'espais com el Museu Nacional d'Antropologia o el Museu d'Amèrica (tots dos a Madrid). "Es treballa a visibilitzar i reconèixer la perspectiva de les comunitats i la memòria dels pobles d'on procedeixen els béns exposats", ha defensat. També ha reiterat que l'objectiu en aquest camp serà el de "seguir avançant" en la línia oberta per altres museus d'arreu de l'Estat i internacionals.
Els museus estatals
D'acord amb el lloc web del Ministeri de Cultura, hi ha un total de 16 museus estatals, gestionats directament per la Subdirecció General de Museus Estatals: a Cartagena, el Museu Nacional d'Arqueologia Subaquàtica; a Madrid, el Museu Arqueològic Nacional, el Museu Cerralbo, el Museu d'Amèrica, el Museu del Vestit, el Museu Nacional d'Antropologia, el Museu Nacional d'Arts Decoratives, el Museu Nacional del Romanticisme i el Museu Sorolla; a Mèrida, el Museu Nacional d'Art Romà; a Santillana del Mar, el Museu Nacional i Centre d'Investigació d'Altamira; a Toledo, el Museu del Greco i el Museu Sefardita; a València, el Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries "González Martí"; i a Valladolid, el Museu Casa de Cervantes i el Museu Nacional d'Escultura. A Catalunya no n'hi ha cap.
D'altra banda, el ministre ha anunciat que crearà una Direcció General de Drets Culturals per lluitar contra la censura i que pararà més "atenció" a les mesures fiscals de l'Estatut de l'Artista. També ha informat que s'abordarà una nova llei de patrimoni, que es desenvoluparà la llei de l'Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (Inaem) i la reforma de la llei del cinema. De la mateixa manera, es crearà un Pla d'Igualtat per a la cultura i es potenciarà el ja existent Observatori de la igualtat en la cultura. Entre altres coses, també ha assenyalat la necessitat "urgent" de "protegir també dues llengües minoritàries": l'aragonès i l'asturià, que no són oficials tot i estar "reconegudes pels seus estatuts d'autonomia i han de ser protegides".