Miquel Barceló no ha amagat mai la seva gran admiració per Antoni Gaudí, i fins i tot ha escollit la Pedrera per exposar la seva darrera retrospectiva, BARCELÓ. Tots som grecs, una mostra exhaustiva de les seves ceràmiques. Aquesta vegada el pintor, escultor i ceramista originari de Felanitx ha anat més enllà i vol fer un gran mural de ceràmica a la façana de la Glòria de la Sagrada Família. L'artista mallorquí s'ha interessat per guarnir la façana i s'ha posat en contacte amb els responsables del temple, perquè les comissions artística i teològica estudiïn la proposta.

La façana de la Glòria és el portal principal de l'edifici, orientat cap al mar i situat, casualment, al carrer Mallorca. El projecte que planteja per ara la Comissió teològica contempla que en la façana de la Glòria hi hagi un fresc gegant -o un mural ceràmic- replet d'escultures d'un mínim de 36 sants. I seria en la part que ha de simbolitzar el Cel, la que podria dur la signatura de Miquel Barceló. Just sota el Cel, està previst també una àmplia representació d'oficis, encapçalats per Jesús i Josep com a fusters, i la part de l'Infern també s'esculpirà a la façana, però estarà soterrada.

La proposta de Barceló passaria pel disseny de les ceràmiques d'aquesta façana amb l'estil inconfusible del mallorquí, que fusiona el contemporani amb elements tradicionals, i que podria aportar una nova dimensió a la basílica. Segons apunten fonts properes a l'artista, els treballs a l'espai es podrien prolongar fins a 10 anys.

Gaudí no va deixar res escrit sobre la façana de la Glòria

La façana de la Glòria és un immens llenç en blanc del qual Gaudí no va deixar gairebé res escrit. La Comissió Teològica, encapçalada per l'arquitecte Jordi Faulí, en va elaborar un informe extens basant-se en els àlbums, i en les notes dels deixebles immediats i posteriors a Antoni Gaudí. Aquest informe es va remetre al Vaticà, i per ara només contempla una gran escalinata, que implicarà l'enderrocament dels edificis del davant, construïts a mitjans de la dècada de 1970 per Núñez i Navarro. L'escalinata conduiria a una gran plaça que se situarà sobre el carrer Mallorca.

La intervenció de l'artista reconegut internacionalment, buscaria reflectir tant l'espiritualitat del lloc com la seva herència cultural, generant un diàleg entre el passat i el present. No obstant això, no hi ha confirmacions oficials sobre una col·laboració, i només s'ha pogut corroborar que existeixen converses i un gran interès de Barceló.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic