El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) ha fet pública aquest dimecres la nova presentació de la col·lecció permanent del Renaixement i el Barroc, que permet descobrir sota una "nova llum" unes 250 obres de la selecció de 1.400 peces que posseeix el museu.

La nova proposta, patrocinada per la Fundació Endesa, abasta més de 300 anys i ofereix obres inèdites, un grup important de treballs recentment restaurats, nous dipòsits i s'hi desvetllen algunes noves atribucions. 

El MNAC ha organitzat les obres seguint un criteri temàtic, relacionat amb els grans motius que van desvetllar l'interès dels artistes de l'època: el paisatge, el retrat, la natura morta, la iconografia religiosa... que es van arribar a convertir en gèneres autònoms.

Alhora, aquesta ordenació es complementa amb una narrativa més cronològica: el Renaixement a Catalunya (segle XVI), amb obres de Damià Forment o Ayne Bru; el Segle d’Or espanyol (segle XVII), representat per Velázquez, Ribera, Ribalta o Francisco de Zurbarán, i el Barroc català (XVII i XVIII) amb artistes com ara Antoni Viladomat o Francesc Pla, el Vigatà.

Estalvi energètic del 75%

La participació de la Fundació Endesa, que presideix Borja Prado, ha permès incorporar el valor de l'eficiència energètica en el nou concepte de col·lecció museística del MNAC, la qual cosa, la converteix en "la més sostenible" del Museu.

La col·lecció es presenta amb un nou projecte d'il·luminació, que contrasta amb l'anterior pel fet que és una llum que no es veu -el que permet centrar la mirada en l'obra d'art en si mateixa- i, per altra banda, permet un estalvi energètic del 75% en comparació amb l'anterior sistema lumínic.

El nou sistema d'il·luminació es basa en la tecnologia LED, que a més dels avantatges coneguts -consum inferior, vida útil més llarga- incorpora un sistema de temporització i detector de presència intel·ligent que permet que la llum només s'activi quan cal i amb la intensitat necessària.

MNAC BARROC RENAIXEMENT ACN

ACN