El teatre cabaret del Paral·lel més popular de tots, El Molino, podria reobrir aquesta propera tardor convertit en la casa del flamenc, la rumba, la cançó d’autor i del jazz, després que l'any 2021 l'Ajuntament de Barcelona el comprés per més de 6 milions d'euros. El passat dilluns va acabar el termini d’exposició pública de les condicions per a la gestió de l’equipament i es preveu que, properament, s’inicïi el procés de licitació per escollir l’empresa que gestionarà la sala cultural a partir d’aquest estiu. Segons informa Betevé, El Molino acollirà algunes activitats puntuals de barri, però no tindrà finalment gestió comunitària, com reclamaven des de fa setmanes veïns i una trentena d’entitats culturals del Poble-sec.
La futura explotació d’El Molino ha estat en període d’exposició pública durant gairebé dos mesos. En aquest temps, algunes entitats i col·lectius culturals del Poble-sec han denunciat a les xarxes socials que les condicions no s’adequaven a les necessitats culturals reals del Paral·lel i del barri perquè, diuen, la sala no aportarà cap retorn social a l’entorn. Fins i tot havien demanat a l’Ajuntament que aturés el concurs i modifiqués les bases per incloure al projecte la visió de cultura comunitària, que diuen, hauria de tenir aquest equipament públic.
En aquest sentit, i segons la televisió pública de Barcelona, la trentena d’entitats culturals i teatrals han reclamat, via manifest, una modificació de clàusules de gestió per tal que el futur El Molino s’apropi al model de la sala Paral·lel 62, antiga sala BARTS, que va reobrir el 2022 gestionada per una Unió Temporal d’Empreses formada per tres cooperatives i que ha incorporat, des de llavors, el model d’economia social i solidària en el seu funcionament. Tot i així, fonts municipals expliquen que El Molino podrà acollir de manera puntual algunes activitats de barri, com són les activitats de festa major, Nadal o Sant Jordi. El president de l’AV Poble-sec, Sergi Gàzquez, es mostra molt satisfet amb aquesta opció, ja que El Molino "és un espai amb molt simbolisme per al barri".
Aquest espai ubicat al Paral·lel va ser un dels grans referents teatrals i culturals de la ciutat durant la primera meitat del segle XX, i va tancar portes el 1997. Després d'estar 13 anys tancat i en desús, l'octubre del 2010 va reobrir després d’unes obres de reforma i amb un aforament reduït de 250 espectadors, i la propietat va acabar presentant un concurs de creditors per no ser rentable. El 2016, l’edifici es va posar a la venda per 20 milions d’euros i l’Ajuntament va anunciar-ne la compra per 6,2 milions d’euros el juliol del 2021, amb l’objectiu de convertir-lo en un espai cultural de gestió privada.