La mort del dibuixant i ninotaire Francisco Ibáñez, ha sacsejat el món de la cultura aquest dissabte, però molt especialment el sector del còmic, que lamenta la pèrdua d'un gran referent. Lectors i dibuixants han encomiat el creador de 'Mortadel·lo i Filemó', que fins a últim moment va continuar fent vinyetes i que ha deixat un llegat incommensurable. El treball incansable d'Ibáñez, que als 87 anys encara feia vinyetes, ha estat un dels aspectes més repetits entre els que han lloat la seva obra. "Va ser un creador molt generós i incombustible, ha mort fent còmics", ha afirmat el dibuixant Albert Monteys a EFE. 

Francisco Ibáñez, "únic" en la defensa dels drets dels dibuixants

Una afirmació amb la qual coincideix Meritxell Puig, directora de Comic Barcelona, que ha definit Ibáñez com un "treballador incansable" i l'autor de còmics "més important en llengua castellana de tots els temps". En declaracions a EFE ha destacat que l'autor barceloní no només va saber anar adaptant-se als temps i als canvis socials al llarg de la seva carrera, sinó que també va ser "únic" en la defensa de la dignificació i dels drets dels dibuixants. 

Monteys, que va ser director d'El Jueves, ha remarcat que per a la majoria dels lectors i dibuixants de còmics a Espanya, Ibáñez "és el primer autor reconeixible", gràcies a la seva gran entrega i a la genialitat que desplegava als personatges que va crear durant dècades. "Per als que ens dediquem a això i sabem l'esforç que requereix cada pàgina, veure Ibáñez seguir treballant fins als 87 anys, ens deixa amb la boca oberta", ha lloat.

Ibáñez, causa de la vocació entre molts professionals del còmic

Un altre gran consens al voltant de la figura d'Ibáñez és que ha acompanyat i influït en diverses generacions, i que fins i tot ha estat el motiu perquè molts s'interessessin per aquesta professió. Sobre aquest aspecte, José Luis Martín, un dels cofundadors d'El Jueves, ha dit que l'autor barceloní "va ser el pare creatiu de molts dels dibuixants" que van passar per la revista satírica. Martín, que va compartir nombrosos àpats amb el veterà dibuixant, quan als anys vuitanta aquest treballava per a l'editorial Bruguera i es passava gairebé cada dimecres per la redacció de la revista satírica, també assenyala que la figura d'Ibañez va ser la causa de moltes vocacions entre els professionals de les vinyetes. "Dibuixants de diverses generacions van voler dedicar-s'hi perquè van créixer, perquè vam créixer, llegint les seves historietes", ha apuntat. 

Martin s'ha mostrat consternat per la notícia de la seva mort, i com els altres companys de professió, també ha elogiat la seva dedicació a la feina. "Ha estat el treballador més gran que hi ha hagut a la professió, sens dubte. Era un stakhanovista de les vinyetes, un creador enlluernador, de personatges, de pàgines, d'històries... un monstre que seguia en actiu amb més de vuitanta anys", resumeix Martín sobre les ganes d'Ibañez de mantenir-se fins al final amb el llapis a la mà.

L'historietista Carlos Azagra ha comentat a Twitter que companys de professió li estaven preparant un homenatge. "Ja és putada que hagis marxat just quan t'estàvem preparant un homenatge a la biblioteca García Márquez del barri, amb Javier Pérez Andújar, ens has deixat una mica més orfes. Ara sí que descansaràs de debò! Que la terra et sigui lleu", ha dit.