Hem vist que els refranys, com a ensenyaments, descriuen la realitat. Però a cops inclouen (mig amagat) algun consell. L'exemple típic seria Si vols estar ben servit fes-te tu mateix el llit. Altres mostres amb significats diversos: El que no es paga amb diners es paga amb dinades; No s'han de posar tots els ous a la mateixa cistella (aquesta dita bàsicament fa referència al fet de guardar els diners en un sol banc o tindre tots els estalvis invertits en un sol producte financer: si allò fa fallida, un ho perd tot); Qui guarda quan té menja quan vol; Més val prevenir que curar; Qui no plora no mama (si un no reclama amb insistència, no l'atenen); Més parla el mut que el llengut (és un refrany valencià per a dir que les persones que no manifesten les seves opinions no es fan malveure, mentre que les persones que expressen les seves idees generen rebuig entre la gent); No deixis les sendes velles per les novelles (interpel·la a no buscar mètodes nous, ja que són de resultat incert, mentre que emprar fórmules de sempre, que s'han demostrat fiables, potser és millor); A la vora del riu no hi facis el niu (per a evitar que una riuada s'endugui la casa); Més val bon vent que força de rems (si un sap aprofitar els esdeveniments obté un resultat positiu i no ha hagut d'esforçar-se, que sempre implica cansament i desgast); No diguis blat fins que no estigui al sac i ben lligat (significa que cal assegurar-se d'haver aconseguit una cosa abans de donar-ho per fet sense haver-ho assolit encara, perquè allò pot malmetre's); i Val més estar al costat d'un cagador (o d'un que fa caca) que d'un estellador (o d'un que fa llenya) (indica que és millor estar en una situació incòmoda però inofensiva que no pas en una situació aparentment més còmoda però més arriscada).

Totes aqueixes dites aconsellen sobre què és millor fer; però poden adoptar la forma de dir què és millor no fer: A sants i a minyons, no els prometis si no els dons. O l'arxiconeguda Qui no vulgui pols que no vagi a l'era, que es diu a algú que es queixa per una cosa dolenta que li ha passat; si no s'hagués posat en aquella situació, no li hauria passat res.

Refranys que són sinònims d'altres refranys

Sovint un mateix ensenyament s'expressa amb més d'un refrany. Per exemple: "Qui de jove no treballa de vell dorm a la palla", que també pot ser: "Poc guanya el que fila, però menys el que mira" o "La peresa és parenta de la pobresa". I segur que coneixeu la dita: "Val més un pardal en la mà que una perdiu en l'aire (o Val més un ocell a la mà que cent a volar; o Més val un moixó a la mà que una àguila volar)". O sigui, que és preferible comptar amb una cosa petita però segura que no pas somiar a tindre coses grans que potser no s'aconseguiran. Doncs bé: a la regió de Lleida tenen un refrany creat a partir del nom de dos pobles de la zona, Torrefeta (Segarra) i Castellserà (Urgell): "Més val Torrefeta que Castellserà".