Per a acabar aquesta sèrie d'articles sobre els refranys, veurem que la gent pot modificar-los a fi d'ajustar-los a un missatge concret. És com fer bromes però amb intencionalitat comunicativa. La modificació pot ser lleu; per exemple, a partir de la dita Qui dia passa any empeny, els Sopa de Cabra, en la cançó Em trenques el cor (del disc La gran onada, 2020), canten "Qui dia passa diu que anys empeny". Però altres pics la modificació va molt lluny. Vegem-ne un exemple amb el refrany No diguis blat fins que no estigui al sac i ben lligat. En la comèdia teatral El pare de la núvia (d'Hèctor Claramunt i Joel Joan, 2021), el protagoniste, interpretat per en Joan Pera, és el propietari d'una empresa de galetes i té un afer complicat que no sap com resoldre. Un moment determinat, un pèl atabalat, acaba dient: "No precipitem les coses! No diguis mai galeta acabada fins que no està embolicada i cobrada!".
En escrits assagístics i literaris és habitual que un refrany pateixi canvis per a ajustar-lo al missatge. De mostres, en tenim un tou. A partir de la frase feta original Una imatge val més que mil paraules, en el llibre El lladre de cervells. Menjar cireres amb els ulls tancats, d'en Pere Estupinyà (2016) llegim "Una imatge val més que 1.000 mentides". De manera semblant, en el conte El lloc pertinent d'en Jordi Ferrer Frigola (publicat en el llibre col·lectiu Vaig per la vida perdent trens i agafant refredats, signat per 21x21), parlant d'un home que actua en teatre llegim "Tot això era al començament, durant els assajos, perquè qui dia passa representació empeny". Però això no és només patrimoni de gent de lletres: pot fer-ho tothom! Per exemple, com que a les xarxes socials la gent sovint s'embranca en discussions, un pot dir Qui no vulgui pols, que no vagi a l'era però també pot dir (innovant) Qui no vulgui merderam, que no vagi al xarxam.
Es poden crear refranys nous?
Els refranys solen ser expressions que van crear-se fa molts anys i, per tant, semblen coses del passat. Però el fet és que se'n poden crear de nous. Hom pot dir (m'ho acabo d'inventar) Qui es fixa en els detalls no fa badalls, per a indicar a un company de feina que presti més atenció al que fa (i, per tant, que rendeixi més) en comptes d'estar endormiscat. Un altre exemple: com que la intel·ligència artificial generativa permet als estudiants d'institut fer treballs magnífics sense esforçar-se ni un bri, un docent de secundària (lamentant aquest fet però assumint que no s'hi pot fer gaire re) pot crear aquesta dita: Busques un rodolí a internet, i de cop tens un sonet. Si a la gent li fa gràcia, repetirà aquesta ocurrència en altres converses, llavors s'estendrà... i ja tindrem un refrany nou! En fi, com que es poden inventar frases fetes, doncs ja ho sabeu: Qui savi vulgui semblar, un refrany ha de deixar anar.