El monestir de Poblet ha inaugurat aquest matí dos nous espais per millorar la visita al recinte, un nou centre de visitants i la renovació i ampliació del museu, després d'una inversió d'1.750.000 euros. La incorporació d'aquests dos nous espais farà més atractiva la visita a aquest edifici monacal cistercenc que forma part de la llista de monuments declarats Patrimoni Mundial per l'UNESCO des del 1991.

El nou centre de visitants aposta per les noves tecnologies audiovisuals per garantir una experiència molt més enriquidora a aquelles persones que visitin el monument. D'aquesta manera, projeccions envoltants i pantalles interactives expliquen la història, l'evolució i l'actualitat del monestir, així com els orígens de l'ordre del Cister i la seva implantació a Europa. 

L'acte inaugural de tots dos espais ha comptat aquest dimecres amb la presència de la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, i del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, entre altres autoritats. L'abat Octavi Vilà ha fet d'amfitrió.

La renovació del museu del monestir ha suposat la incorporació de 115 noves peces que han estat restaurades per la Unitat de Conservació i Restauració de la Diputació de Tarragona.

La consellera Mariàngela Vilallonga, l'abat de Poble Octavi Vilà i el presidnet de la Diputació de Tarragona, Octavi Poblet Foto: ACN

 A més, s'han incorporat dues noves sales al museu, les de l'Abat Copons i de l'Abat Mengucho, cosa que ha duplicat la superfície expositiva. La sala de l'Abat Copons està dedicada al símbol de la creu. S'hi mostren vuit crucifixos que van des del segle XIII al XXI, a més d'una de les principals joies del museu, el Crist de marfil que Pedro Antonio d'Aragó, virrei de Nàpols, va lliurar al monestir dins el conjunt funerari de l'exèquies de Alfonso el Magnànim.

De la seva banda, la sala Abat Mengucho proposa un recorregut a través de diferents àmbits relacionats amb la litúrgia i els seus objectes, entre ells, un lipsanoteca (objecte per guardar relíquies). Es tracta d'un got de vidre del segle XIV únic a tot Europa i que estava situat a la base de l'altar de la basílica.

Audiovisual que es pot veure al Centre de Visitants del monestir de Poblet. Foto: ACN

El cost del nou centre de visitants i de la renovació del museu ha estat d'1.750.000 euros, quantitat sufragada per la Diputació de Tarragona (1.300.000 euros) i per La Caixa a través de la Generalitat mitjançant el programa Patrimoni en Acció, que ha aportat 450.000 euros. La Diputació també s'ha fet càrrec de la direcció de les obres, així com dels arquitectes, que són personal de la citada administració provincial, amb un cost estimat d'uns 200.000 euros.