Monet, l'experiència immersiva, és l'exposició que ha inaugurat l'Ideal, Centre d'Arts Digitals del Poblenou. Explora la pintura del pintor francès a partir de les noves tecnologies. I ho ha fet amb molt d'èxit. L'exposició sobre el pintor francès impressionista ja ha aconseguit vendre 80.000 entrades. Els promotors del centre valoren molt positivament el nivell de vendes. Jordi Sellas, director executiu de l'Ideal, assegura que és tot un èxit comptar amb una assistència tan alta en una sala nova, de tan sols sis mesos de vida, en un barri que no té tradició en aquest àmbit. Ara, l'exposició té un atractiu addicional: s'hi mostrarà un quadre original de Monet: Estudi de nimfes, un complement idoni per a l'exposició. Davant del gran èxit de públic, s'ha decidit ampliar l'estada de l'exposició sobre Monet a l'Ideal fins al dilluns 27 d'abril. És recomanable comprar les entrades anticipadament, perquè hi ha dies en què hi ha plena ocupació, ja que s'intenta limitar l'assistència per garantir el màxim gaudi del visitant. Es poden comprar les entrades a través de la pàgina web de l'Ideal.
El Monet més modern
Monet, l'experiència immersiva s'articula en dos grans espais. En un, el més innovador, el visitant es troba en una gran sala, en que les parets i el terra fan de pantalla. Mitjançant unes projeccions altament sofisticades, el visitant pot percebre l'obra de Monet al seu voltant, sencer, en 360º. Les pantalles fan més de 1.000 metres quadrats i l'IDEAL regula l'assistència, per evitar que hi hagi massa gent i que l'aglomeració dificulti la visió. Sellas defensa que no hi ha cap artista del segle XX més adequat per una experiència immersiva que Monet, perquè ell mateix, al seu estudi oval de Giverny, va ficar-hi unes teles que rodejaven tot l'espai i que recreaven el seu jardí (era un gran amant de la jardineria). El defineix com un precursor de l'experiència immersiva. A continuació els visitants passen per una sala on, gràcies a unes ulleres de realitat virtual, poden immergir-se en els quadres més significatius de l'artista i fer un passeig pel conjunt de la seva obra a través d'un recorregut virtual per l'interior de les seves obres. El públic passejarà pel seu jardí i pels camps que tan bé pintava, però també travessarà estacions de tren i racons de la ciutat.
Cessió inesperada
Entre els primers visitants de l'exposició s'hi trobava una persona que tenia un quadre de Monet. Probablement era un retall procedent de les grans teles que cobrien el seu estudi de Giverny, i corresponia a l'espai central, els "paisatges d'aigua" que representaven l'estany del jardí de casa seva. El particular va quedar tan encantat amb l'exposició que va cedir-lo gratuïtament per exposar-lo al Poblenou. Els promotors de l'espai van quedar encantats de poder completar l'experiència immersiva amb una tela del propi pintor i es van afanyar a preparar l'espai i fer les gestions per poder exposar-lo. A partir del dimecres 5, la tela de Monet ja es podrà veure al Poblenou. Per a Jordi Sellas és el complement perfecte a l'exposició virtual.
Activitats complementàries
L'Ideal ha preparat algunes activitats complementàries a l'exposició de Monet. Es faran alguns "concerts immersius" de música impressionista, amb projeccions 360 º. Sellas assegura que el públic rep molt bé aquests concerts, perquè l'experiència és molt diferent a la que es pot tenir en una sala de concerts. Fins i tot els músics se senten sorpresos per l'experiència.
Un centre per a tots els públics
Sellas intenta deixar molt clar que aquest no és un centre per als bojos per les noves tecnologies ni per als especialistes en art: "No volem centrar-nos en un públic especialitzat en tecnologia; volem arribar a qualsevol", explica. I afegeix: "nosaltres expliquem històries", "no som un centre d'investigació tecnologia: usem la tecnologia per explicar històries". Assegura que el 99% dels seus visitants no han usat mai unes ulleres de realitat virtual, i es sent molt satisfet de tenir aquest públic: "La resposta és més espectacular en la gent gran que mai no ha tingut una experiència immersiva", explica. Pel moment la recepció del públic ha estat molt satisfactòria. Sellas afirma que li ha sorprés la bona resposta que ha tingut l'Ideal entre el públic familiar, i afirma que han hagut d'adaptar la visita per als nens, ja que no tenien previst que n'assistissin tants.
Llarg programa d'activitats
L'Ideal, a més de l'exposició de Monet, ha preparat una programació basada en la interacció entre art, ciència i tecnologia. Produeix activitats, però també n'acull de producció externa. El MIRA Festival, que a partir d'ara tindrà la seva seu a l'Ideal, col·laborara amb la programació d'aquest centre amb les Mira's Sessions, dedicades a l'art digital. Per començar, ofereixen"Poetic {ai}" de Ouchhh", un espectacle que es fa els divendres en la sala immersiva. L'Ideal també inclou l'anomenat Offff, que programa unes conferències, les B-Reel's Talks que han anunciat com a "espectaculars" amb gent del món del disseny. Amb la col·laboració de la UPF i la UPC, l'IDEAL organitzarà un laboratori que acollirà a artistes que estaran en residència i en el que també hi haurà un espai per als estudis més acadèmics a partir de les recerques del personal de les universitats.
Integrador
A l'Ideal creuen en la "vinculació terapèutica entre l'art i la salut" i de forma periòdicament treballen amb grups de salut mental, tant amb adults com amb adolescents, del districte de Sant Martí, mitjançant el programa Arts in Health. A més a més, aquest programa intenta trobar evidències estadístiques i científiques sobre l'impacte de l'art sobre la gent amb problemes de salut.