Un bust d'Homer procedent d'un taller romà i datat entre els anys 50 i 75 dC. dona la benvinguda als visitants de l'exposició Art i mite. Els déus del Prado al CaixaForum Barcelona, una nova mostra fruit de l'estreta col·laboració entre la Fundació "la Caixa" i el Museu del Prado. La mostra es podrà veure a Barcelona fins al 14 de març i recull 64 peces (que van des del segle I aC fins al 1842) entre pintures, escultures i objectes datats entre el segle I aC i mitjans del segle XIX. Inclou obres d'artistes de la talla de Francisco de Zurbarán, José de Ribera, Peter Paul Rubens, Michel-Ange Houasse, Francesco Albani, Guido Reni, Corrado Giaquinto, Jan Carel van Eyck i Leone Leoni, entre d'altres.
Fernando Pérez Suescun, comissari de l'exposició, ha volgut rebre els visitants amb el bust d'Homer per ser la principal font de coneixement dels mites grecs, transmesos oralment fins al segle VIII aC. L'exposició és un recorregut per diferents mites grecoromans a través de la seva expressió en l'art clàssic. Partint de les fonts del museu del Prado, Pérez Suescun crea un fil conductor entre la mitologia, la seva representació i els temps actuals. Miguel Falomir, director del museu madrileny, també ha volgut destacar l'extraordinària vigència de la mitologia en recordar que les poetesses Anne Carson i Louise Glück (guanyadores del Premi Princesa d'Asturies de Literatura i el Nobel de Literatura respectivament) tenen aquest àmbit com a gran font de referents; i el fet que aquesta hagi transcendit de l'alta cultura, impregnant la música, la literatura o el cinema actual, ja que la mitologia remet a valors constants de la condició humana. A la mostra es pot relacionar, per exemple, la mitologia clàssica amb la tradició judeocristiana mitjançant el mite de la creació, per part de Prometeu, de la figura humana mitjançant l'argila i el do de la vida atorgat per Atena mitjançant la psique.
Per Pérez Suescun, és remarcable el "pas més enllà" que s'ha fet en el sentit d'establir ponts entre els mites de l'antiguitat i la vigència en l'actualitat (o no) dels valors i costums que transmetien. "Fins a quin punt la mitologia està present avui. "Com ens identifiquem? Qui són els nostres herois, els instagramers, o els metges que han treballat durant la pandèmia? I per què ens interessa tant encara el mite de Narcís? Hi ha molts mites que podem portar als nostres dies i és interessant reflexionar-hi", resumeix el comissari.
La mostra s’articula en vuit seccions temàtiques i ofereix diferents representacions de déus i variades interpretacions d’un mateix episodi mitològic, fent possible apreciar al mateix temps la riquesa iconogràfica, geogràfica i cronològica, de les col·leccions del museu madrileny. De fet, el projecte va iniciar el seu recorregut a CaixaForum Palma el novembre del 2017 i ha visitat diverses localitats de la Península al llarg dels dos darrers anys. Ara arriba a CaixaForum Barcelona, revisada i ampliada, i després viatjarà als diversos centres catalans de la Fundació ”la Caixa” fins l’any 2022.
Es tracta de la quarta exposició organitzada conjuntament per la Fundació ”la Caixa” i el Museu del Prado que arriba a CaixaForum Barcelona —després de Velázquez i el Segle d’Or; Goya. Llums i obres i La bellesa captiva. Petits tresors del Museo del Prado— en el marc de l’aliança estratègica que mantenen des del 2011.