Un castell gòtic en ple Parc Natural del Montseny. Montsoriu sorprén als qui no hi han estat mai. Tot i que la construcció original era del segle X, preromànica, la major part de l'estructura que es conserva avui en dia va ser construïda al segle XIV. El castell de Montsoriu ja apareix en un document del 1002. Ara, aquesta joia medieval ha estat restaurada, però amb estrictes criteris científics, per tal de deixar-la de forma més similar a com era. Un lloc impressionant: en dies clars diuen que es pot veure fins al mar. En els mesos d'estiu és obert de 10 a 19h. El cotxe es deixa en un aparcament a 2,8 km del castell. El preu de l'entrada és de 7,50 € per a la visita guiada i de 6 € per a la visita sense guia (hi ha descomptes i exempcions de pagament per aturats, menors, docents, grups i altres...). La reserva es realitza per internet; per a qualsevol dubte es pot contactar amb el castell per correu electrònic.

Foto: Josep BC.

Els plats forts

La passejada cap al castell, en un entorn envejable, ja és un atractiu per als que els agradi caminar. L'entrada al castell, per un pas de difícil accés, també és molt atractiva. Molts visitants voldran gaudir de les impressionants vistes des de les espitlleres de les torres superiors.  Però tot el castell és ple de racons mEravellosos: l'aljub, sota el pati d'armes; la sala gòtica; les torres; les muralles, les diferents portes fortificades, la sala nord on hi podria haver viscut el vescomte, el cos de guàrdia on es concentraven els soldats de vigilància, la sala noble on es rebien les visites... Però també hi ha visitants que prefereixen les llegendes que s'expliquen sobre el castell. Des de la del noi que va matar el seu senyor després d'exercir el dret de cuixa sobre la seva dona, fins a la de la Dama Roja, el fantasma d'una donzella que apareixeria a la torre del castell i que seria raptada per un altre fantasma, un cavaller cavalcant un cavall de foc. Però molts prefereixen la llegenda de la bruixa donya Guilleuma, que hauria viscut a les runes del castell provocant desgràcies als pagesos del voltant... Diuen que gràcies a l'actuació del bisbe, va acabar llançant-se al Gorg Negre de Gualba.

Esquema del castell de Montsoriu, tal i com era. Foto: Jmarchn.

Diversió i educació

El procés de restauració i museïtzació de Montsoriu és molt ambiciós. No es vol només reconstruir la fortalesa medieval amb un estil fidedigne, sinó que a més a més es vol que el visitant tingui una experiència de qualitat, en que la fidelitat a la veritat sigui més important que l'exotisme. Es vol que Montsoriu esdevingui un destí imprescindible per al públic interessat en castells, a nivell internacional. Això es vol compatibilitzar amb activitats educatives, no només per a escoles, sinó també per a d'altres públics. A través de les visites guiades s'intenta que el visitant tingui una visió el més verídica i completa del que va ser la vida a aquest castell, que molts experts defineixen com el millor castell gòtic de Catalunya.

El castell de Montsoriu des de Breda. Foto: Jordi Domènech.

El castell dels Cabrera

Tot i que Montsoriu havia estat poblat en l'època ibèrica (és possible que hi hagués una fortalesa aquí), la zona va quedar desocupada fins a finals del segle X, quan es va crear el castell de Montsoriu. Les primeres restes d'aquest, com la cisterna, són d'estil preromànic. Al segle XI, el castell va passar a mans dels vescomtes de Cabrera, que eren una de les famílies més importants de Catalunya. Van arribar a controlar un territori de 14.000 km2, amb 87 poblacions. La seu administrativa del vescomtat era a Breda, on hi havia una gran abadia benedictina, però el castell era una de les residències senyorials dels Cabrera. Al segle XIV va patir un gran setge, però va demostrar ser una fortalesa molt potent, ja que els 1.200 homes del rei Pere III el del Punyalet, no van aconseguir ocupar-la. Al segle XVI els Cabrera van perdre el control de Montsoriu, que no deixaria de ser escenari d'enfrontaments bèl·lics; fins i tot va haver-hi combats durant la Guerra dels Segadors, però al segle XVIII la importància del castell havia decaigut completament. A principis de segle XX va començar a revaloritzar-se aquesta estructura. Però va ser als anys vuitanta quan va créixer la mobilització en favor de la seva restauració, que va permetre que el Consell Comarcal de la Selva es fes càrrec de la fortalesa i que el 2011 el monument s'obrís al públic.

Foto: Enfo.

Arqueologia i turisme

El castell de Montsoriu ha rebut nombroses excavacions arqueològiques, que han permès conéixer com es vivia a aquesta fortificació a l'Edat Mitjana. Els treballs arqueològics han documentat minuciosament els aspectes arquitectònics de la construcció; no només han permés tenir elements per saber com era el vell plànol del castell, sinó que també han documentat com eren els terres, les decoracions, les finestres... El treball dels arqueòlegs també ha permés localitzar nombrosos objectes que havien estat propietat dels antics habitants del castell. A les excavacions s'hi han trobat nombroses peces de ceràmica (tant alguna molt senzilla, usada per a la cuina, com d'altres de luxe, pensades per als convidats). També s'ha obtingut nombrosos objectes de vidre (com ampolles o copes) i de metall (sivelles, claus, armament, panys...). I els arqueòlegs han constatat que empraven nombrosos objectes fets amb os; des de daus fins a mànecs de ganivets o instruments musicals... 

Entrada al castell. Foto: Josep BC.

Complement a Arbúcies

L'entrada del castell permet també l'accés gratuït al Museu Etnològic del Montseny, la Gabella, situat al centre d'Arbúcies, a una mitja hora de la fortificació. Allà estan exposades algunes de les peces obtingudes en les excavacions arqueològiques del castell, en una sala dedicada exclusivament a Montsoriu. Entre les peces més destacades, unes restes de l'aixovar del castell, del segle XVI, que es van trobar a una cisterna. També hi ha una maqueta del castell, que el mostra tal i com era quan estava en funcionament al segle XIV, i  amb panells s'ofereixen explicacions sobre la vida al Montseny medieval.

Cisterna sota el pati d'armes. Foto: Enfo.

Fascinant, però dura

Cal una caminada per arribar fins al castell; és una mica més de mitja hora amb un fort pendent, per un camí de muntanya. No res difícil, però cal pendre-s'ho amb calma, especialment a l'estiu. Aquesta és una visita molt distreta i en la que es pot aprendre molt, tot aprofitant els paratges naturals del Montseny, alguns dels més espectaculars del voltant de Barcelona. Montsoriu resultarà atractiu per a molts públics. Ara bé, és molt recomanable agafar la visita guiada, per treure el màxim partit del pas pel castell.

 

Foto de portada: Joan 301009.