Dia de dol per l'univers de la cultura catalana, i és que Àlex Susanna, escriptor i gestor cultural incansable, ha mort als 66 anys a causa d'un càncer i després d'una llarga trajectòria dedicant-se a tenir cura del patrimoni cultural de casa nostra. Va ser director de la Fundació Caixa Catalunya a La Pedrera i de l'Institut Ramon Llull, i un dels últims càrrecs culturals que va desenvolupar va ser com a director artístic a la Fundació Vila Casas, lloc que va deixar en mans de Bernat Puigdollers a mitjans del 2023. A part d'aquesta tasca divulgativa i de lideratge, Susanna compta amb una vintena d'obres publicades; va configurar-se com a poeta, traductor, articulista i prosista consagrat del país, i en vida va ser reconegut amb premis com el Miquel de Palol, el Carles Riba, el Josep Pla o el Crítica Serra d'Or. La seva última publicació va ser La dansa dels dies (Proa), un dietari cultural i vital en primera persona. 

Àlex Susanna (Barcelona, 1957) va llicenciar-se en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, i no va tardar a començar a interessar-se per la poesia i les lletres. A mitjans dels anys 80 va fundar el Festival Internacional de Poesia de Barcelona, que va dirigir fins a l'any 2000, i en l'actualitat era membre de l'Acadèmia Europea de Poesia. Entre els seus poemaris figuren Memòria del cos (1980, Premi Miquel de Palol 1979), Els dies antics (1982), El darrer sol (1985), Les anelles dels anys (1991, Premi Carles Riba 1990), Suite de Gelida (2001) o Angles Morts (2007), i com a prosista va publicar obres com Quadern venecià (1989, Premi Josep Pla 1988) o Quadern dels marges (2006).

1 0

La seva trajectòria literària va ser transversal i també va posar el seu granet de sorra com a crític d'art amb nombrosos textos per a catàlegs i articles sobre exposicions, així com fent de traductor a la llengua catalana. Entre les seves traduccions destaquen les de Monsieur Teste de Paul Valéry (1980, Premi de la Crítica Serra d'Or 1981), Quatre Quartets, de T.S. Eliot (1984 i 2011) o Cal·ligrames d'Apollinaire (2008). A més, la seva obra s'ha traduït al castellà, al francès, al portuguès, a l'anglès, a l'italià, al croat, al grec, a l'hebreu, a l'àrab, al xinès i al rus. En mitjans de comunicació, va fer de columnista per diaris com l'Avui o El Mundo.

La seva última empremta en el món de la literatura ha estat la publicació de La dansa dels dies, un nou volum del seu dietari —que complementa els volums Paisatge amb figures (Proa, 2020) i El món en suspens (Proa, 2022)— en què l'escriptor i gestor cultural comparteix la seva experiència vital i intel·lectual en un to de conversa directa amb el lector. És una obra en què es poden tornar a trobar els grans temes de Susanna: les arts plàstiques, la música i la literatura, però també la vida quotidiana i els amics, amb un ritme molt viu i unes anotacions ràpides, esmolades i incisives, en què l'espontaneïtat lliure dels textos apel·la a la complicitat del lector.

Missatges de condol del món de la cultura, la política i les institucions

En conèixer-se la mort de Susanna, nombroses personalitats del món de la cultura i la política, així com institucions i editorials, s'han pronunciat per a expressar missatges de condol. El president Pere Aragonès s'ha mostrat "colpit" per la mort d'un "ferm defensor de la llengua i cultura catalana com sublim poeta, escriptor i gestor cultural". "El teu llegat amb Catalunya és immens", ha afegit Aragonès. L'expresident de la Generalitat i líder de Junts, Carles Puigdemont, ha lamentat que l'escriptor "ens ha deixat massa aviat" i l'ha descrit a un home de gran cultura, de lletres delicades i de profunda estima per la llengua. Puigdemont ha expressat a través d'una piulada a 'X' el seu desig que "la llavor literària i cultural" d'Àlex Susanna "perduri en benefici de les generacions futures".

La consellera de Cultura en funcions, Natàlia Garriga, ha volgut enviar una abraçada a la família de l'escriptor a través d'una piulada a 'X'. L'historiador i conseller d'Universitats en funcions, Quim Nadal, ha descrit Susanna com a "refinadament culte i afrancesat" i com a "home de cultura amb ambició i mirada oberta". La Institució de les Lletres Catalanes ha publicat una piulada en la qual es destaca el "llegat importantíssim" de Susanna. L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha lamentat la mort de l'escriptor "clau per connectar la cultura catalana amb el món": "La teva passió i compromís per la cultura ens acompanyaran i inspiraran sempre", ha afirmat el batlle a les xarxes.

Per la seva part, el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha expressat el seu adeu a "un poeta subtil, un intel·lectual sensible, un humanista, home de cultura i acció". Antich ha destacat que l'escriptor traspassat "abastava la cultura tota" i mai no va deixar de compartir-la. L'escriptor Joan-Lluís Lluís ha destacat d'ell el seu "tracte de debò exquisit" i la seva cultura "descomunal". L'acadèmica i diputada al Parlament Neus Tobisco ha expressat la seva tristesa per la mort d'una persona "crucial per a la renovació del món cultural" de Catalunya. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!