Mor Francisco Rico, filòleg de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i membre de la Reial Acadèmia Espanyola (RAE), als 81 anys d'edat. L'acadèmic, nascut a Barcelona, era un dels majors experts en Miguel de Cervantes i El Quixot. La notícia l'ha anunciada aquest dissabte a través de la plataforma X la UAB, institució on era catedràtic emèrit de Literatures Hispàniques Medievals. "La UAB fa arribar el condol a totes les persones que el coneixíeu i l'apreciàveu i comparteix el sentiment per la seva pèrdua", ha afegit al missatge. Rico era doctor 'honoris causa' per les universitats de Bordeus, Nàpols, Valladolid i Bolonya, el 1998 va guanyar el Premi Internacional Menéndez Pelayo i el 2016 va rebre la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts. És autor de nombroses obres i edicions de clàssics medievals i del Segle d'Or.
Casat amb la filòsofa Victòria Camps, Rico va ser membre del Fòrum Babel –en defensa del bilingüisme a Catalunya- i signant del manifest Que no ens divideixin, una iniciativa d'intel·lectuals i artistes que a finals del 2018 va reclamar la dimissió del president Quim Torra.
Rico, membre de la RAE des del 1987
Francisco Rico era membre de la Reial Acadèmia Espanyola des del 1987 i, en l'actualitat, dirigia la Biblioteca Clàssica de la RAE. "Ens ha deixat Francisco Rico, catedràtic emèrit de Literatures Hispàniques Medievals i acadèmic de la RAE", han informat des de la institució. A banda, l'acadèmic també era membre de l'Acadèmia d'Inscripcions i Llengües Antigues, de l'Académia das Ciéncias de Lisboa, de l'Accademia Nazionale dei Lincei, de l'Acadèmia Britànica i de l'Institut de França.
El 2015 va donar la seva col·lecció a la Biblioteca d'Humanitats de la UAB
El professor Francisco Rico va donar l'any 2015 la seva col·lecció a la Biblioteca d'Humanitats de la UAB. D'entre els exemplars més preuats, en destaquen diverses edicions singulars i excepcionals d'El Quixot: l'edició de València del 1605, les de Madrid del 1636-1637 i la de Brussel·les del 1662, entre moltes altres. La donació també comptava amb els facsímils més importants d'El Quixot, els quals en alguns casos tenen un valor superior a algunes de les edicions antigues, com el primer que es va editar a Barcelona l’any 1871, a més d’una selecció de traduccions i impressions singulars de l’obra de Cervantes.
Totes aquestes peces de col·leccionista es van exhibir a l'exposició Los Quijotes de la Autónoma, que va tenir lloc el novembre del 2015 a la sala d'exposicions de la UAB i que va comptar amb la participació de Rico, l'escriptor Eduardo Mendoza i el músic Jordi Savall.