El món del cinema acaba de perdre un dels seus genis més transcendentals. El cineasta Jean-Luc Godard ha mort als 91 anys, segons ha informat la seva família i un comunicat al diari Libération. Godard va ser un dels grans representants de moviments cinematogràfics com la Nouvelle Vague francesa i deixa un palmarès de gran valor cinematogràfic, entre el qual destaquen pel·lícules com Al final de l'escapada, El desprecio o Pierrot. La notícia ha transcendit després que la família del cineasta hagi informat de la seva mort el diari francès Libération, que s'ha encarregat de donar-ho a conèixer al món. L'autor, símbol i fundador de la Nouvelle Vague i un dels grans revolucionaris de l'art del segle XX per la seva faceta crítica i teòrica, va ser premiat en múltiples ocasions amb els grans premis: un Oscar honorífic, una Palma d'Or especial, un Lleó d'Or a Venècia i un Os d'Or a Berlín.

Jean-Luc Godard va néixer a París el 3 de desembre de 1930 i de seguida va ser un gran amant del setè art, sent assidu visitant de la Cinemateca Francesa, lloc en què més va aprendre sobre el cinema. Va començar a escriure en diferents revistes cinematogràfiques amb només 20 anys, com la reconeguda Cahiers du cinéma, revista en què també col·laboraven cineastes de la talla de François Truffaut, Claude Chabrol o Éric Rohmer i que el va influir més tard en la seva filmografia fins a convertir-se en llegenda del cinema.

Al final de l'escapada, la primera pel·lícula de Godard

Va ser amb 30 anys que Jean-Luc Godard va començar a realitzar la seva primera pel·lícula, la mítica Al final de l'escapada (1960), el seu film més conegut i una història que va ser pensada pel seu amic i company d'ofici Truffaut. Aquest film es va convertir en tota una representació del que és la Nouvelle Vague francesa, les pel·lícules de la qual eren pensades, creades i dirigides per autors sense formació en cinema, però amb molt coneixement d'aquest art gràcies a les seves visites a la Cinemateca Francesa i als clubs de cinema de París. La història explica la vida d'un exfigurant de cinema convertit en delinqüent i una jove burgesa americana amb somnis d'escriptora.

Una de les seves últimes aparicions públiques va ser el 2018 al Festival de Canes, en el qual va fer una videotrucada i una xerrada d'una hora amb tots els periodistes per a sorpresa de tots. De perfil transgressor i provocatiu i part activa del Maig del 68, sempre va fer bandera del seu compromís polític i jugava amb ell en el seu imaginari filmogràfic. "La democràcia moderna, a través de la política, contribueix al totalitarisme i crec que molts actors avui contribueixen al totalitarisme de la imatge filmada contra la imatge pensada", va dir Godard. De fet, a Canes del 68, es va penjar d'una cortina juntament amb Truffaut o Roman Polanski.