S'ha mort Joan Molas, un dels primers mànagers professionals del panorama musical català i destacat representant d'artistes del moviment de la Nova Cançó, com Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Raimon i Marina Rossell. Molas ha mort aquest dijous amb 82 anys, tal com ha avançat el mateix Llach en una piulada a les xarxes i ha confirmat l'entorn del mànager a la premsa. Amb ell, aquest plegat d'artistes que van sacsejar culturalment els darrers anys del franquisme i van impulsar el català en la cultura popular van publicar una cinquantena de discos i van oferir nombrosos concerts aquí i a l'estranger.
Nascut a Reus el 1943, Joan Molas i la seva companya Núria Batalla van portar al llarg de les dècades dels 60, 70 i 80 la carrera d'artistes del moviment batejat com a Nova Cançó catalana. A través de la seva visió de negoci van enlairar-se figures com Francesc Pi de la Serra, Joan Isaac, Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Marina Rossell, Ovidi Montllor, Pere Tapies o Raimon. Molas i Batalla van produir alguns dels seus discos més coneguts de les dècades dels 70 i els 80. També van organitzar els seus concerts, com els mítics de Llach a l'Olympia de París el 1973 o al Camp Nou el 1985. Als 80, Molas i Batalla també van representar el grup Elèctrica Dharma. El 1991, finalment, es van retirar de la música.
Aquest dijous, Lluís Llach ha expressat el seu condol per la mort de Molas: "Un home que va ajudar la cançó catalana amb totes les seves forces. Intel·ligent, ferm i patriota de pedra picada del que en soc deutor. Descansa en pau, bon amic. Sempre en el record", ha piulat. Des d'Elèctrica Dharma han assegurat que "hi ha mànagers que deixen empremta" i que estaran "eternament agraïts per la seva gran feina, generositat i suport". També s'ha pronunciat per ara el diputat Francesc de Dalmases, que ha afirmat que "estimar-se la llengua i la cultura passa per reconèixer i situar on pertoca personatges com Joan Molas, que han viscut per 'salvar-nos els mots'".
Avui s'ha mort en Joan Molas. Un home que va ajudar la cançó catalana amb totes les seves forces. Intel·ligent, ferm i patriota de pedra picada del que en sóc deutor. Descansa en pau, bon amic. Sempre en el record.
— Lluís Llach (@lluis_llach) April 3, 2025
La Nova Cançó va ser el moviment musical i cultural sorgit al darrer franquisme, als anys seixanta, que va suposar un impuls de les lletres en català i estava molt vinculat a la cançó protesta per reivindicar la llengua i la identitat enfront de la repressió del règim. Musicalment, també va nodrir-se d'influences de la música francesa del moment i del folk nord-americà.