La pintura catalana ha perdut aquesta matinada Joaquim Ureña, un dels seus artistes més reconeguts, mestre de l’aquarel·la, que ha mort als 78 anys. Ureña, nascut a Lleida el 1946, era considerat un dels artistes que més ha renovat les tècniques de l’aigua i tot un referent del realisme pictòric. La seva obra destaca per les aquarel·les de gran format (des de 100x70 cm fins a 200x200 cm) amb un nou concepte i una nova temàtica amb aquesta tècnica, especialitzant-se en temes urbans i interiors. El paer en cap de Lleida, Fèlix Larrosa, ha lamentat la mort de Ureña a través de la xarxa social X. "Ens acomiadem d'una figura única que ha portat el nom de Lleida arreu, amb passió i talent. Lleida plora la seva pèrdua, però celebra haver-lo tingut com a referent", ha dit Larrosa.

Joaquim Ureña va tenir una obra molt prolífica. Va realitzar més de setanta exposicions individuals i va participar en més de cent mostres col·lectives per tot Espanya. Al llarg de la seva carrera, va obtenir quaranta premis nacionals, incloent-hi el Premi López-Villaseñor de Pintura a Ciudad Real (1994), el Premi Extraordinari Reina Sofía i la Medalla BMW a Madrid (1996). A més de la seva carrera artística, Ureña va ser professor a l’Escola Municipal de Belles Arts de Lleida des de 1984 fins al 2012.

Joaquim Ureña va estudiar a les escoles d'arquitectura de Madrid i Barcelona, però va decidir enfocar-se de manera autodidàctica en l'aquarel·la. Des del 1974, ha realitzat 72 exposicions individuals per tot Espanya i ha participat en més de 100 mostres col·lectives de pintura. A partir del 1986, es va dedicar a pintar gairebé en exclusiva aquarel·les de gran format. Ureña considera que pinta per a ell mateix, sent el primer espectador de la seva obra. El seu enfocament busca evocar emocions i records a l'espectador, creant una connexió artística que va més enllà de la mera representació visual.

Pregoner de la festa major 2024

Ureña va ser l'encarregat de pronunciar el pregó de la Festa Major de Lleida el 2024 el passat mes de maig. Durant la seva intervenció, Ureña va expressar el seu amor per la pintura i el vincle amb Lleida, destacant com la seva obra reflecteix la seva percepció de la ciutat i els seus habitants. “Crec que aquest ha estat el meu secret i el meu mèrit, fer sempre el que m'ha agradat!", va explicar. Molts lleidatans i lleidatanes l'han vist pintant al carrer, fent-ho amb realisme, captant els gestos de les persones en moviment. "És la meva vida. Primer pintant aquarel·les i després pintant amb aquarel·la", va afegir. L'acte es va dur a terme al Saló de Sessions de la Paeria, on Ureña va compartir les reflexions sobre la cultura i la identitat de Lleida. El pregoner va recordar els anys d'infantesa al carrer Comerç, on ha viscut tota la vida, i del seu pas pel col·legi Sagrat Cor dels Maristes i de les amistats que va fer. Es va referir als anys que va estudiar a l'Escola d'Arquitectura a Madrid o quan va fer la mili a Viator (Almeria), on els companys li van patrocinar la primera exposició Almeria vista a quaranta aquarel·les. Precisament, d'aquella època, el més important va ser, segons va dir, conèixer la Maria del Mar, la seva dona. L'alcalde, Fèlix Larrosa, va elogiar la figura del pintor i va agrair la seva generositat en compartir els seus pensaments en aquesta celebració important. Ureña també va signar al Llibre d'Or de l'Ajuntament com a part del reconeixement pel seu paper com a pregoner.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!