L'escriptor britànic John Le Carré, que es va inspirar en les seves pròpies vivències com a espia per crear algunes de les millors obres d'intriga de la literatura al segle XX, ha mort als 89 anys per una pneumònia no relacionada amb la Covid-19, segons han informat la seva família i el seu agent, Jonny Geller.
L'home de la imaginació del qual van sortir personatges com l'agent George Smiley, una icona de la Guerra Freda, va morir dissabte a la nit al Royal Cornwall Hospital de Truro (sud-oest d'Anglaterra).
Le Carré deixa un llegat de llibres en els quals, des de la ficció, va explicar com pocs les tensions que va travessar el món durant la Guerra Freda en obres com L'espia que tornava del fred o La Casa Rússia. David John Cornwell, el seu veritable nom, va aconseguir que la novel·la d'espies transcendís el gènere i la va elevar a nivells que mai no havia conegut.
'L'espia que tornava del fred'
L'espia que tornava del fred va ser la seva tercera novel·la i la que el va catapultar a la fama amb un espia, Alec Leamas, allunyat dels tòpics amb què habitualment es relaciona al món de l'espionatge.
La trama se situa durant els primers anys de la Guerra Freda a Berlín, on Leamas és el responsable de mantenir els seus agents dobles protegits i amb vida, però els alemanys de l'Est comencen a matar-los i el seu superior li demana que torni a Londres per a una nova missió.
"Gegant indiscutible"
"Va ser un gegant indiscutible de la literatura anglesa. Va definir l'era de la Guerra Freda i li va dir les veritats al poder sense por en les dècades següents", va assenyalar Geller en el comunicat en el qual va anunciar la seva mort.
Per a l'agent, va ser L'espia que tornava del fred, el seu tercer llibre, el que el va convertir el 1963 en el més famós escriptor de novel·les d'espionatge. "Plorem profundament la seva mort", va dir per la seva part en un comunicat la família de Le Carré, que deixa la seva dona, Jane, i quatre fills.
A començaments de la dècada de 1950, l'escriptor va començar a col·laborar amb els serveis secrets britànics fins a convertir-se en membre de l'MI5 (la intel·ligència interior) el 1958, i dos anys més tard va ingressar a l'MI6 (espionatge exterior), que el va destinar a Alemanya.
El 1964 va haver d'abandonar els serveis secrets després de ser revelada la seva identitat per l'agent doble Kim Philby, després de la qual cosa va decidir consagrar-se plenament a l'escriptura, que ja havia començat en la seva etapa com a espia.