Ha mort, als 103 anys, Neus Català, veterana militant d'esquerres que havia sobreviscut als camps de concentració nazis. Català durant la guerra civil havia col·laborat en la custòdia de nens orfes, més tard va exiliar-se a França, on s'afegiria a la Resistència. Els nazis van capturar-la i enviar-la als camps de concentració, on va continuar la seva lluita.
Una vida en dues guerres
Neus Català va néixer a Guiamets el 1915 i va estudiar infermeria. Des de molt jove va militar a les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya i va ocupar-se d'una colònia de nens orfes, a Premià de Dalt, que gestionaven el PCE i el PSUC. Després de la batalla de l'Ebre va marxar cap a França amb els nens que tenia al seu càrrec. Va sumar-se a la Resistència, amb el seu marit, i van amagar fugitius i armes. Van ser capturats el 1943 i enviats als camps de concentració nazis. El seu marit va morir i ella el 1944 va ser traslladada a Ravensbrück, on va sumar-se a una organització que sabotejava la fabricació d'armament.
La dona que mai no va renunciar
En sortir dels camps nazis va refugiar-se a França on va continuar militant a organitzacions antifranquistes. Després de retornar a Catalunya va militar al PCC, a EUiA i a la Fundació Pere Ardiaca. Va rebre la Medalla d'Or de la Generalitat i la de l'Ajuntament. El 2015 se li va retre homenatge mitjançant l'Any Neus Català. Mai no va deixar de reivindicar els drets i les llibertats. L'1 d'octubre va votar al referèndum d'autodeterminació i posteriorment va sumar-se a la campanya per l'alliberament de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.
Mostres de condol
Ja hi ha hagut les primeres reaccions a la xarxa. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha exposat que "Catalunya està de dol". Per la seva banda, Carles Puigdemont ha piulat: "Que el teu exemple de dignitat i coratge ens acompanyi sempre, que mai caigui en l'oblit".