El mític actor de Hollywood Sidney Poitier ha mort aquest divendres amb 94 anys, segons han informat els diaris locals de les Bahames. L'actor, director de cinema, activista i diplomàtic de les Bahames va ser el primer intèrpret negre a guanyar un Oscar a millor actor pel seu paper a Els lliris dels prats el 1964. Poitier va aparèixer com a estrella en pel·lícules americanes i obres que desafiaven conscientment l'estereotip racial, i amb ell va néixer una nova visió que donava credibilitat dramàtica als actors negres.
Posteriorment, el 1967, va ser protagonista en tres pel·lícules d'èxit: Rebel·lió a les aules, En la calor de la nit i Endevina qui ve a sopar, que va aconseguir el rècord de taquilla d'aquell any. A més del seu paper en el món del cinema, Poitier destaca per la seva implicació en la lluita pels drets civils dels afroamericans. És justament per això que el president Barack Obama va atorgar-li la Medalla Presidencial de la Llibertat 2009, el màxim honor civil dels Estats Units.
Altres papers de l'actor
Així doncs, alguns dels seus papers més memorables són a La jungla de les pissarres com a Gregory Miller, un estudiant d'una escola interracial de la ciutat interior; Endevina qui ve a sopar, una audaç acusació al racisme, ja que presenta una representació positiva d'una parella interracial en un moment en què el matrimoni interracial continuava sent il·legal en nombrosos estats; i Rebel·lió a les aules, un enginyer fora de servei que assumeix una feina ensenyant una classe d'estudiants blancs en els barris de l'East End de Londres.
Ara bé, el que va marcar un punt d'inflexió en la seva carrera professional va ser el seu paper a Els lliris dels prats, el film que el va portar a la cerimònia dels Oscar amb el paper de Homer Smith.
"Fora de la pantalla"
Poitier va ser ambaixador de les Bahames al Japó entre 1997 i 2007 i a la Unesco. De fet, el pont cap a l'illa Paradise va rebre el seu nom el 2012 en una cerimònia amb centenars d'espectadors i on l'aleshores primer ministre Perry Christie va expressar que, mentre que Sir Sidney era el bahamià més famós mundialment de tots els temps, no va ser per la seva fama que se l'anomenava, sinó per la seva filantropia a les Bahames i les "grans coses que havia fet, tant a la pantalla com fora de la pantalla al llarg de la seva vida".
"Vas jugar contra l'estereotip, i en fer-ho, el vas trencar”, va expressar Christie. "En tres dels teus retrats en una pel·lícula rere l'altra, vas donar testimoni personal de la humanitat, la dignitat, l'orgull i l'autoestima de l'home negre".