La mort del cineasta català Ventura Pons, que ha mort aquest dilluns a la tarda a Barcelona, ha provocat commoció entre polítics, personalitats del món cultural i social a Catalunya. Personatges públics com Laura Borràs, Salvador Illa, Ernest Urtasun, Isona Passola o Miquel Iceta han reaccionat a la mort del cineasta. Ventura Pons ha estat un dels directors de cinema català més prestigiosos dels darrers anys i un referent en el seu àmbit. Pons va començar la seva trajectòria dirigint obres de teatre (va dirigir 20 títols teatrals abans de rodar la seva primera pel·lícula, Ocaña, retrat intermitent, que va ser seleccionada oficialment per al Festival de Canes en l’edició de 1978). La notícia de la mort l'ha donat a través de les xarxes socials l'Acadèmia del Cinema Català. En el seu missatge, l'entitat destaca el caràcter "prolífic" del cineasta i del seu compromís "en el redreçament d'una cinematografia catalana i en català". El president de la Generalitat Pere Aragonès, ha reivindicat la figura del cineasta a X i l'ha qualificat del "màxim exponent i gran defensor del cinema en català".
El president a l'exili i eurodiputat de Junts Carles Puigdemont ha lamentat la mort de Ventura Pons en una publicació a X. "Que descansi en pau, l'admirable i amical Ventura Pons. Compromès, com a bon artista, i fidel al país i a la seva llengua", ha escrit. Laura Borràs, presidenta de Junts per Catalunya, també ha lamentat la pèrdua i ha recordat que "va apostar de manera decidida i fins al final pel cinema català i pel país". En aquest mateix sentit s'ha expressat també Dolors Feliu, presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, que Ventura Pons va ser "un patriota de pedra picada, defensor arreu de la causa independentista i soci de l'Assemblea". Des d'Òmnium Cultural també han volgut recordar la figura del cineasta català i han lamentat la seva mort en una publicació a X. "Ens ha deixat Ventura Pons, cineasta prolífic i compromès amb el país que amb el seu talent ha ajudat a configurar indubtablement el cinema català actual. Gràcies pel teu llegat inesborrable!", resa la publicació.
Qui també s'ha expressat després del traspàs del cineasta ha estat el líder del PSC, Salvador Illa, que ha lamentat la mort. "El món de la cultura està de dol. Ens deixa Ventura Pons, un dels grans autors del cinema català. Prolífic i incansable, amb un llegat creatiu molt extens", ha publicat a X (antic Twitter). En el mateix sentit s'ha expressat també l'exministre i qui fou líder del PSC Miquel Iceta.
Des del món cultural català, moltes institucions han recordat la figura del cineasta, qui fou un dels referents de la cultura catalana. L'Acadèmia del Cinema Català ha ressaltat al cineasta Ventura Pons com "un dels més importants cineastes del país i que ha fet pel cinema català i en català". "Referent de moltes generacions pel seu talent, la seva sensibilitat i la seva capacitat de connexió amb el públic, la seva prolífica carrera ha estat reconeguda dins i fora de casa", afirmen en una publicació a X. En aquest sentit també s'ha expressat la presidenta de l'Ateneu de Barcelonès, Isona Passola, qui ha recordat que va ser un cineasta "compromès en el redreçament d’una cinematografia catalana i en català". L'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya, de la qual Pons va ser vicepresident, també ha lamentat la mort del cineasta a X.
La SGAE, l'entitat de gestió col·lectiva dedicada a la defensa i gestió dels drets de propietat intel·lectual, també ha lamentat la mort del cineasta català. "Lamentem profundament la defunció de Ventura Pons, autor fonamental del nostre cinema i de la nostra dramatúrgia. Ferm defensor dels drets dels creadors, va ser membre de la Junta Directiva de SGAE. Soci molt volgut en l'entitat, la va editar l'any 2000 el llibre 'Ventura Pons, la mirada lliure', escrit per Anabel Campo Vidal. Des d'aquí, tot el nostre afecte a la seva família i amics", resa la publicació compartida a X. Pons va ser conseller de l'entitat.