El festival internacional Most, dedicat al cinema relacionat amb el vi i el cava, s'inaugurarà el dijous 7 de novembre a Vilafranca del Penedès, on programarà pel·lícules fins al dia 17, per passar posteriorment al Priorat on desenvoluparà sessions del 27 de novembre a l'1 de desembre. La programació, que s'ha presentat a la premsa avui a la Vinateca Torres del Passeig de Gràcia, inclou cinema documental sobre el món del vi i el cava, cinema promocional en aquest àmbit i fins i tot pel·lícules de ficció que d'una forma o altra es relacionen amb el sector vitivinícola. A la fi, seran unes 40 sessions cinematogràfiques, que sempre aniran acompanyades, com a mínim, d'un maridatge amb una copa de vi o cava. Diverses sessions estaran consagrades a Galícia, perquè enguany la filmografia convidada és la gallega. Les entrades ja es poden adquirir a la pàgina web del festival. També s'ofereixen packs que combinen les projeccions amb esmorzars, vermuts, dinars o sopars.
Greta Fernández, protagonista
El festival s'obrirà amb l'estrena catalana d'Especiales d'Olivier Nakache i Éric Toledano, protagonitzada per Vincent Cassel i Reda Kateb, la pel·lícula que va obtenir el premi del públic al Festival de Cinema de Sant Sebastià. El festival es clourà amb La hija de un ladrón, de Belén Funes, amb la participació d'Eduard i Greta Fernández, aquesta última Concha de Plata a Sant Sebastià.
Vocació internacional
El festival vol tenir una clara dimensió internacional, i compta amb un 45% de treballs de fora. Els organitzadors asseguren que no falten films de tema vitivinícola per al festival, sinó que han de triar el que exposen perquè no hi ha capacitat per projectar-ho tot. De fet, el Most té una secció, la Collita 2019, dedicada únicament als curtmetratges centrats en el món del vi i el cava. El jurat del festival està integrat a parts iguals per persones del món del vi (com la sommelier del Celler de Can Roca, Audrey Doré) i gent del món del cinema (com el crític Casimiro Torreiro). A la secció Gran Reserva, que presenta en competició pel·lícules de ficció, s'hi podrà veure la preestrena de La vérité, del japonès Hirokazu Koreeda, protagonitzada per Juliette Binoche, Catherine Deneuve i Ehan Hawke; i també Papicha, de Mounia Meddour, un film sobre la lluita de les dones algerianes durant els anys de la guerra civil contra els islamistes, a finals del segle XX. Però també hi haurà 4 sessions de 90 minuts amb curtmetratges (gairebé tots de ficció) que giren en torn al tema del vi... Un d'ells, produït per Francis Ford Coppola, és un spot publicitari, i alhora una història de ficció, gravada als seus propis cellers (és un gran afeccionat a l'enologia).
Propostes diferents
Entre les pel·lícules proposades podem destacar Cépages rares, un patrimoine suisse, un documental sobre els esforços que es realitzen a Suïssa per recuperar les varietats autòctones, gairebé perdudes. Es podrà veure el dissabte 9 a les 18 hores a l'Auditori del Vinseum, i a continuació es podrà gaudir d'un tast de vins suïssos a càrrec de l'enòloga suïssa Marie-Thérèse Chappaz. El diumenge 17, a les 12h, també al Vinseum, es podrà veure la pel·lícula de l'antropòleg Pablo Alonso González El despertar del vino en Galicia: la vuelta al terroir, en què de forma crítica s'exposa el problema actual de les denominacions d'origen. Aquesta projecció es complementa amb una degustació de vins de Galícia que tindrà lloc el dissabte 16 a les 19h a la capella del Vinseum, a càrrec del sommelier Xoán Cannás, que presentarà les denominacions gallegues.
Vinyes prohibides
Un altre film emblemàtic de la secció Collita 2019 és Vitis prohibita. Le retour des cépages résistants, de Stéphan Balay (França, 2019), una pel·lícula que aposta per una viticultura sense productes fitosanitaris a través de la tria de variants. Reflecteix la tasca dels enòlegs que tenen com a objectiu fer un nou tipus de vinya, amb peu americà, i amb fulla europea, que sigui resistent a les plagues. Un tema que és del màxim interés per al sector, perquè es veu com una opció de futur, però que genera molta problemàtica. De fet, fins i tot hi ha problemes per comercialitzar alguns d'aquests productes, perquè no estan inclosos en la legislació. Per això s'exhibirà a la Gran Gala del Vi, que tindrà lloc el divendres 8 a l'Auditori Municipal de Vilafranca. El dimarts 12, a la Capella del Vinseum, a les 20h, hi haurà una degustació d'aquests curiosos vins. En la mateixa línia, el documental Champenoise. La viña manda, d'Álvaro Moreno, s'analitzarà la crisi de la Champagne i com els petits productors tracten de desmarcar-se de les estratègies de les grans marques optant per vies més ecològiques i més sostenibles.
La festa, que no falti
El dissabte 16 hi haurà una festa, al pati del Vinseum, que serà amenitzada per Miqui Puig, el cantant de Los Senzillos, que punxarà música ballable. I el diumenge, a les 14h, a la plaça de Jaume I de Vilafranca, hi haurà un dinar popular gallec, en el que no hi faltaran plats típics, com el lacón, i tampoc els vins d'aquella terra. En el marc d'aquest festival, Assumpta Serna i Ventura Pons rebran els premis Most 2019, en homenatge a la seva carrera. I no hi faltarà la projecció d'un documental molt especial: Societat anònima de Ramon Tort i Rai Benach, un llarmetratge que explica les relacions socials que s'estableixen en una colla castellera que no està a la primera línia de la competició, els Xicots de Vilafranca.
Vi i territori
Els organitzadors tenen dos objectius principals. Per una banda, dinamitzar la cultura cinematogràfica al territori on es realitza el festival (amb sessions escolars, programació familiar, passis de pel·lícules a pobles...). Recorden que ara per ara l'Alt Penedès tan sols té dues pantalles de cinema, i que costa captar nous públics. Apunten que mitjançant el Most, el cinema es converteix també en un espai de sociabilitat: "La gent ve, surt de la projecció, agafa una copa i inevitablement surt el debat, fins i tot amb algú que no coneix", apunta la programadora Mònica Jordan. Però també, per altra banda, volen una certa promoció del territori. Aprofiten l'atractiu que té el cinema i el vi per intentar atreure a visitants de fora de la comarca i per promoure l'enoturisme (amb projeccions als cellers, entrades combinades de festival i degustació...). El festival vol ser "una finestra oberta al món del vi", però també una porta d'entrada al Penedès i al Priorat per a la població de la zona urbana de Barcelona o de Tarragona. Pretenen que la gent que no viu a la zona hi passi un o dos dies i descobreixi els indubtables atractius de la comarca.