L'escriptora, periodista, assagista i guionista nord-americà Joan Didion, icona cultural als Estats Units i la mirada incisiva del qual va caracteritzar la seva obra, ha mort aquest dijous als 87 anys a la seva casa del barri novaiorquès de Manhattan, han informat mitjans locals.
Didion, un exponent del conegut com a 'Nou periodisme' en el qual el periodista exerceix com narrador i testimoni, va reflectir amb agudesa a la seva obra el món nord-americà, segons els seus crítics. "Va establir una veu distintiva en la ficció nord-americana abans de dedicar-se als reportatges polítics i l'escriptura de guions", assegura el diari The New York Times a l'obituari dedicat a l'escriptora.
Anys màgics
L'obra més coneguda a Catalunyade Didion, que patia la malaltia de Parkinson, és L'any del pensament màgic (traduït al català per Toni Cardona i publicat per Literatura Random House) que va escriure després de perdre el seu marit, John Gregory Dunne, i a la seva filla i amb la qual va guanyar el 2005 el Premi Nacional (The National Book Award) als Estats Units a una obra de no ficció.
Nascuda a Sacramento (Califòrnia) el 5 de desembre de 1934, es va graduar per la Universitat de Berkeley, a Califòrnia, i li va ser concedit el doctorat honoris causa en Lletres per les universitats d'Harvard i Yale. Va començar treballant a la revista Vogue, on va ser editora i crítica de cinema i va ser col·laboradora habitual de The New York Review of Books.
Una vida de cinema
Juntament amb el seu marit va escriure també guions cinematogràfics, entre els que es troba el que va donar lloc a la pel·lícula Según venga el juego (1972), portada al cinema per Frank Perry i protagonitzada per Anthony Perkins.
És autora a més de les novel·les Rio revuelto, Book of Common Prayer, Democracy y The Last Thing He Wanted. El 2017 la plataforma Netflix va emetre un documental sobre ella titulat Joan Didion: The Center Will Not Hold dirigit pel seu nebot Griffin Dunne.