El Museo Universitario de Navarra presenta, fins el 5 de març, l'exposició "Josep Brangulí, 1909-1935", una mostra de 123 fotografies que reflexen la vida barcelonina abans de la guerra civil. La exposició ha estat produïda per la Fundació Telefònica i compta amb Valentín Vallhonrat y Rafael Levenfeld com a comissaris. "Josep Brangulí, 1909-1935" s'obre amb les imatges de les destruccions provocades per la Setmana Tràgica, però es centra, bàsicament, en la vida social barcelonina: els esports, la vida nocturna, la boxa, l'Exposició Universal, els successos...

Suïcidi a la Banca Arnús. © Fons Brangulí (Fotògrafs). Arxiu Nacional de Catalunya.

Brangulí, un precursor

Brangulí va ser, a l'època, un dels grans del fotoperiodisme. Va iniciar-se a la professió just en el moment en què la fotografia comença a ocupar un lloc central a les revistes il·lustrades i va col·laborar amb mitjans molt potents en aquells temps com Blanco y NegroABC, Cu-Cut! o La Hormiga de Oro. Tenia una tècnica molt avançada per a l'època. Els seus primers reportatges són els que va realitzar durant la Setmana Tràgica; en la mateixa època també va documentar l'obertura de la Via Laietana (un altre dels reportatges que es mostra a Pamplona). Als anys 1910 i 1920 va documentar els canvis experimentats per la ciutat de Barcelona, però també el dia a dia dels barcelonins. I ni tan sols la guerra civil i les depuracions franquistes van aconseguir aturar la seva tasca. Va morir el 1945, però els seus fills Joaquim i Xavier van continuar la seva tasca i van mantenir la marca Brangulí.

Globus aerostàtic al Turó Park. © Fons Brangulí (Fotògrafs). Arxiu Nacional de Catalunya.

L'exposició

L'exposició es presenta a la sala d'exposicions més gran del Museo Universitario de Navarra, la Sala La Caixa. I agrupa les fotografies del moment en què Brangulí era més fructífer. Pel moment no es mostraran les imatges de Brangulí sobre la guerra civil, perquè el Museo té previst organitzar una gran exposició monogràfica sobre imatges de la guerra civil amb fotografies de destacats fotoperiodistes de l'època.

Combat de boxa entre Mariano Arilla i Carlos Flix a l'Olympia. © Fons Brangulí (Fotògrafs). Arxiu Nacional de Catalunya.

Les imatges exposades

Aquesta exposició ha estat possible gràcies a la col·laboració entre el Museo Universitario de Navarra, l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), on es preserva una part substancial de l'obra de Brangulí, i la Fundació Telefònica. La Fundació Telefònica duu endavant una línia de recuperació d'arxius fotogràfics d'artistes com Luís Ramón Marín, Antoni Arissa o el mateix Brangulí. Els tiratges que s'exposen a Pamplona són actuals i han estat realitzats a partir de la digitalització dels negatius originals que són a Sant Cugat, a l'ANC (també han estat sotmesos a un procés de restauració digital). El fons Brangulí de l'ANC té milers de fotografies i al voltant d'un milió de negatius, i a més a més del seu valor artístic, té un immens valor com a document històric de tota una època.

Tramvia de la línia Sants - Plaça Catalunya © Fons Brangulí (Fotògrafs) Arxiu Nacional de Catalunya.

 

Foto de portada: Festa de les modistes a Barcelona, 1931. © Fondo Brangulí (Fotógrafos). Arxiu Nacional de Catalunya.