La crisi derivada de l’aturada de l’activitat econòmica a conseqüència de la pandèmia del coronavirus ja és un fet i les millors previsions apunten que es trigaran almenys dos anys a superar-la. Davant d’aquesta situació, les administracions tenen la responsabilitat de treballar per minimitzar al màxim possible l’impacte de la crisi. En aquest context la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, feia una crida a no deixar perdre per a Barcelona, i també per a Catalunya, la inversió que pot suposar l’obertura a la ciutat del Museu Hermitage.
L’equip de govern de Ajuntament de Barcelona, en contra del parer de tots els grups de l’oposició, va decidir aquest gener rebutjar el projecte per instal·lar el museu a la nova bocana del port de Barcelona, un projecte privat que compta amb un ampli suport polític, empresarial i ciutadà. Un projecte privat que si ja era considerat una oportunitat des del punt de vista cultural i econòmic per a la ciutat quan va començar a ser impulsat, ara guanya importància amb la crisi del coronavirus.
Suport empresarial i ciutadà
Des del Govern de la Generalitat a la Cambra de Comerç, passant per l’Associació de Veïns de la Barceloneta han mostrat el seu suport al projecte, que ara seria un revulsiu per a l’economia de la ciutat. Fins a una quarantena d’entitats i associacions aplegades en la plataforma Més Cultura per a Barcelona avalen la iniciativa. El projecte preveu una inversió acumulada de 154,4 milions d’euros que es finançarà exclusivament amb recursos propis i crearà 377 llocs de treball directes i indirectes.
L’impacte en l’economia va però més enllà. En ampliar-se l’oferta cultural de la ciutat, es contribuirà a l’atracció del turisme, així com a l’atracció d’altres inversions i projectes. El Museu Hermitage Barcelona pot contribuir a reforçar l’atractiu de Barcelona en els dos aspectes més ben valorats pels visitants: l’arquitectura i la cultura. Això pot atraure, alhora, noves inversions i nous projectes. Des del punt vista cultural, pot contribuir projectar internacionalment la ciutat amb la producció d’exposicions , incidint deforma positiva en el creixement de l’activitat cultural a la ciutat.
És davant de la magnitud del projecte, i vistos els efectes en l’economia de la crisi sanitària del coronavirus, que creixen les veus que reclamen el consens necessari per tirar endavant el projecte a la bocana de Port de Barcelona. Així ho ha reivindicat el director del Museu del Hermitage de Sant Petersburg, Mikhail Piotrovsky, que sosté que el projecte és una oportunitat per Barcelona. La cultura com a remei per a la crisi, afirma.