El Museu Marítim de Barcelona (MMB) ha inclòs una tria de les peces de la seva col·lecció a la plataforma Google Arts & Culture. Això permetrà explorar 11 objectes des de qualsevol dispositiu electrònic a través la tecnologia Art Camera, una càmera d’altíssima resolució que permet capturar detalls abans imperceptibles a l’ull humà. A més a més, un centenar de peces més es mostren a través de fotografies i fitxes descriptives. Tota la informació està disponible en tres idiomes: català, castellà i anglès.

Port de Barcelona (Joan Llaverias). Foto cedida pel Museu Marítim.

Què trobar?

El fons accessible virtualment inclou, abans que res, una rica col·lecció cartogràfica, mostra dels rics fons de cartes nàutiques i mapes que guarda el museu (alguns estan exposats, però molts d'altres estan dipositats al seu Centre de Documentació Marítima). Hi ha diverses cartes nàutiques, d'una gran riquesa, del segle XVI. En segon lloc cal destacar la rica col·lecció de pintures de temàtica marítima, algunes de pintors de renom com Martí Alsina o Modest Urgell (fins i tot se n'inclouen algunes que reflecteixen escenes de tràfic negrer). El fons escanejat inclou nombrosos quadres que permeten seguir l'evolució del port de Barcelona (amb autèntiques joies com el quadre de l'embarcament dels voluntaris catalans que anaven a la guerra de Cuba, de Ramon Padró i Pedret, del 1870). També hi ha moltes pintures de vaixells, que ofereixen una perspectiva fantàstica de l'evolució de la marina catalana.

Regates a vela d'embarcacions menors (Josep Pineda). Foto cedida pel Museu Marítim.

De les maquetes als mascarons de proa

La col·lecció escanejada inclou un conjunt de fotografies de temàtica marinera de mitjans de segle XIX, realitzades per Joaquim Pla i Janini, que reflecteixen tot un món mariner que ja no existeix. Però també hi ha d'altres peces curioses, com "El Ninot", un bell mascaró de proa que representa un pilotí, o ex vots del segle XVIII que representen vaixells salvats de la tempesta (o dels creuers antiesclavistes anglesos) per la intercesió d'una o més verges. Una de les peces més interessants, potser, és una maqueta del segle XVIII, de grans dimensions, usada a les drassanes de l'Havana com a model per a la construcció de vaixells reals. 

Vista del moll de Sant Bertran (A. Casals). Foto cedida pel MMB.

Les peces destacades

Algunes de les 11 peces gravades amb tecnologia Art Camera són les següents:

•La pintura “Corbeta Catalunya”, de Jose Pineda. L'exquisit traç en els detalls pictòrics de la corbeta "Catalunya", realitzats per José Pineda amb una sorprenent qualitat gairebé fotogràfica, a la fi del segle XIX.

•La pintura “Vista del Moll de Sant Bertran”. Un fidel document gràfic que narra la vida quotidiana al port de Barcelona en l'època en què els vaixells utilitzaven el carbó com a combustible.

•La carta nàutica de la Mediterrània, mar Negre i mar d'Azov. Destaca per la riquesa d'informació, la rigorositat tècnica i el bon coneixement nàutic dels cartògrafs mallorquins. Va ser feta el 1508 per Pietro Russo.

Carta nàutica de la Mediterrània, mar Negre i mar d'Azov. Foto cedida pel MMB.

 

Foto de portada: Paul Hermans.