El Museu de Montserrat sembla un dels secrets millor guardats de l'abadia. Pocs catalans coneixen la rica col·lecció d'art que conté, i es pensen que és un museu reservat a objectes sagrats o objectes vinculats a la tradició montserratina (un tipus de peces que ocupen un lloc molt discret a les sales d'aquesta institució). Però potser l'objecte més popular d'aquest Museu és la mòmia egípcia. Es tracta del cos momificat d'una dona, d'uns 25 anys, que va viure a Egipte cap al 300aC). Va ser comprat, a principis del segle XX, pel pare Bonaventura Ubach al Caire, per conformar la col·lecció d'Arqueologia de l'Orient Bíblic de Montserrata (juntament amb peces de Terra Santa, Mesopotàmia i Xipre). Però en conjunt, els catalans coneixen poc la rica col·lecció montserratina dedicada a l'Egipte faraònic, que a desgrat de que aquesta temàtica està de moda, és bastant ignorada. I això que compta amb fons de grandíssim valor; a més de les col·leccions originals, s'hi han afegit les donacions realitzades per Xavier Busquets i Caja Madrid, que van enriquir extraordinàriament el conjunt arqueològic del Museu de Montserrat.
Al museu també hi ha dos sarcòfags: un d'ells rectangular, de fusta, que s'atribueix al període Mitjà, i que inclou pintures dels dibuixos d'Horus i inscripcions jeroglífiques; l'altre és un sarcòfag antropomòrfic de Nubaset. També hi ha diverses màscares funeràries: se sospita que no representaven el rostre real del mort, sinó que eren fetes en sèrie, totes iguals. Però hi ha altres peces molt curioses al museu: s'hi poden veure uns vasos canopis, els recipients on es posaven les vísceres del difunt momificat (una a cada vas) i que es dipositaven a la cambra funerària. Entre els objectes funeraris, també hi ha algunes estatuetes de les que es posaven a les cambres funeràries: una barca, que representa la que porta al difunt a l'altre món, i gerres i recipients decorats de gran bellesa. L'única pena és que no totes les peces estan prou documentades i el visitant sovint es queda amb molts interrogants.
La col·lecció de materials egipcis de Montserrat és molt heterogènia, però això pot resultar fins i tot atractiu per al visitant no especialista. Hi ha alguns shabtis, les estatuetes rituals que eren enterrades amb el faraó amb l'esperança que li oferissin serveis a l'altre món. Hi ha també una col·lecció de petits objectes de tocador, molt variats. Entre les peces més rellevants a nivell artístic, un cap reial de diorita del període saïta, del segle VII aC, o un remarcable perfil de pedra calcària d'Hathor, ja del període ptolemaic.
Diuen que Bonaventura Ubach, quan viatjava, no tenia gaire pressupost per a transport, i per això donava preferència a comprar peces de petita mida que li cabessin a la maleta. De fet, al Museu de Montserrat s'hi conserven molts objectes petits, com llànties romanes, estatuetes de divinitats egípcies i cananees, peces de ceràmica xipriota, peces romanes de vidre, objectes de culte jueus, figuretes hitites... Entre els més espectaculars hi ha les 1.200 tauletes amb escriptura cuneïforme en llengua acàdica, elamita, hitita, cananea i sumèria (només se n'exposen una petita part). Les més antigues es remunten al 3.400 aC. Són un fons de gran interés per als arqueòlegs, tot i que potser no són molt atractius per al simple visitant del Museu. I a més a més, hi ha molts altres materials al fons de reserva, com una gran col·lecció de teixits coptes o una extraordinària col·lecció de papirs, la primera de Catalunya, recopilada pel pare Ubach.