El TNC presenta la temporada 2024-2025 amb 39 propostes, entre les quals destaquen noms com Anna Karènina, de Tolstoi, dirigida per Carme Portaceli i protagonitzada per Ariadna Gil; L’aranya, d’Àngel Guimerà, amb direcció de Jordi Prat i Coll i La tercera fuga, una obra escrita per Victoria Szpunberg, totes tres a la Sala Gran. La nova temporada 2024/2025 començarà el 18 de setembre amb Hamlet.02 de Sergi Belbel al Taller de pintura, amb Enric Cambray i uns dies després, el 26 de setembre, s’inaugurarà la programació de la Sala Gran amb el musical en català Ànima, amb direcció de Gara Roda. 

Portaceli ha anunciat que els marges és el tema principal de la temporada. Marginal, ha ressaltat, “és tot el que està associat a quedar fora del model establert com a desitjable, com a normal”. La directora del TNC ha assenyalat que valia la pena parlar d’aquelles persones que s’han posat al marge de la ratlla que s’havia establert com a normal. “Molta gent per sobreviure s’ha posat al marge del que mana una ratlla social i les dones en som un bon exemple, si només haguéssim fet allò que ens haguessin assignat no hauríem fet mai res ni hauríem aconseguit ni un dels pocs drets que hem aconseguit”, ha afegit. En la seva intervenció inicial, ha alertat que en ple segle XXI alguns governs de dretes i d'extrema dreta aprofiten per censurar i apoderar-se del relat. En aquesta línia, ha celebrat que el Govern hagi aprovat el Decàleg per la garantia de la llibertat d’expressió.

41fd7d68 e118 4fc5 b9f9 1d0294b93fa5
Foto: Pere Francesch / ACN

La programació del TNC per la temporada 2024/2025

La nova temporada 2024-2025 començarà el 18 de setembre amb Hamlet.02 de Sergi Belbel al Taller de pintura, amb Enric Cambray disseccionant davant el públic, com un monologuista del segle XXI, el segon acte de Hamlet. Portaceli ha destacat que Belbel va proposar fer-lo al Taller de pintura, “un espai diferent per tenir una relació diferent” amb el públic. Uns dies després, el 26 de setembre, s’inaugurarà la programació de la Sala Gran amb un musical. Després d'experiències anteriors al TNC com Mar i cel, El crim de Lord Arthur Saville o Molt soroll per no res, arribarà Ànima, una història a partir de fets reals que té com a punt de partida la indústria de les pel·lícules d’animació dels grans estudis nord-americans. Una producció pròpia amb una partitura i un llibret excel·lents en mans d’un equip jove, guanyador de la primera edició del RIIIING!, idea original d'Oriol Burés, dramatúrgia de Blanca Bardagil, Oriol Burés i Víctor G. Casademunt, i direcció escènica de Gara Roda.

La Sala Petita s’obrirà el 2 d’octubre amb Vosaltres, les bruixes, de Jan Vilanova Claudín i dirigida per Alícia Gorina amb les actrius Mònica Almirall, Queralt Casasayas, Imma Colomer, Mia Esteve, Montse Esteve i Tai Fati. Una altra producció pròpia que convida a fer una mirada històrica i a desmuntar creences, prejudicis i fantasies. I el primer espectacle de la Sala Tallers serà, el 16 d’octubre, Loneliness, amb dramatúrgia, direcció i coreografia de Roberto G. Alonso. Una proposta que a través del moviment, la música i la creació audiovisual explora la necessitat de tancar ferides.

401f074c 81f9 4651 9638 a920b067e6ef
Foto: Pere Francesch / ACN

Anna Karènina de Tolstoi, un referent de la literatura universal, es representarà a la Sala Gran del 21 de novembre al 29 de desembre, adaptada per Anna Maria Ricart Codina, dirigida per Carme Portaceli i interpretada per Louise Bergez, Jordi Collet, Borja Espinosa, Eduard Farelo, Ariadna Gil, Miriam Moukhles, Bernat Quintana i Bea Segura. La directora ha indicat que l’obra té “un repartiment extraordinari” i parla d’aquelles coses que pels homes representen un copet a l’esquena com ser infidel mentre que per les dones és un càstig terrorífic. La directora ha assenyalat que “l’Anna vol posar el seu amor per davant i no enganyar ningú i això la porta al desastre social. Ella és una lluitadora”, ha afegit. També hi haurà la producció pròpia L’aranya, d’Àngel Guimerà, que donarà la benvinguda al 2025 a la Sala Gran del 30 de gener al 9 de març. Un drama sobre il·lusions i desenganys, amors i desamors, fidelitats i traïcions amb dramatúrgia i direcció de Jordi Prat i Coll, que ha traslladat l'acció de la Barcelona del 1908 a la Girona del 1968. Amb motiu de la celebració de l’Any Guimerà que haurà tingut lloc al llarg del 2024, el TNC acollirà l’acte de cloenda d’aquesta commemoració el 26 de novembre del 2024 a la Sala Gran.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!