La Fundació Castell de Peralada tindrà un arxiu digital gràcies a la seva col·laboració amb la Fundación Cellnex. Aquesta unió, presentada el passat 13 de març a la biblioteca del castell de Peralada, ha permès posar la primera pedra d'aquesta nova plataforma digital. La intenció és que l'arxiu digital permeti conservar, modernitzar i difondre el fons documental d'imatges, cartells i altres documents del Festival Castell de Peralada. 

La Fundació Castell de Peralada tindrà un arxiu digital gràcies a la seva col·laboració amb la Fundación Cellnex

“Durant els últims anys, els arxius històrics s’han convertit en centres de lliure accés a la informació que s’han anat obrint a la ciutadania gràcies a l’aplicació de les noves tecnologies. Per aquest motiu, des del Festival Castell de Peralada s’ha decidit emprendre aquest nou camí cap a la digitalització i obrir les portes de la riquesa cultural i històrica d’aquest esdeveniment”, assenyala Oriol Aguilà, director del Festival Castell de Peralada. 

Al seu torn, Toni Brunet, director d’Afers Públics i Corporatius de Cellnex i patró de la Fundación Cellnex, indica que “valorem especialment aquesta col·laboració amb la Fundació Castell de Peralada en posar les telecomunicacions i la connectivitat al servei d’un accés universal i públic al fons documental i artístic del Festival. La difusió d’aquest fons, i l’accés en temps real a tots els seus continguts des de qualsevol part del món, constitueix una mostra més de com la tecnologia és una palanca que obre noves oportunitats per projectar el Festival internacionalment, fet que atreu nous aficionats, amplia així el seu públic potencial i en reforça el futur”. 

D'esquerra a dreta: Toni Brunet, director d’Afers Públics i Corporatius de Cellnex i patró de la Fundación Cellnex, Oriol Aguilà, director del Festival Castell de Peralada i Ruth Abuim, directora de comunicación del Festival / Cellnex

Entre les imatges i documents digitalitzats que es podran consultar, destaquen les fotografies i diapositives de moments destacats de la història de les arts escèniques a Catalunya. Uns moments històrics que es poden apreciar a través de la perspectiva dels fotògrafs que hi han treballat, dels artistes que hi han participat i dels documents que s’han editat amb el pas del temps. La transformació digital de l’arxiu del Festival Castell de Peralada es durà a terme en diferents fases perquè és un arxiu en actualització constant. La intenció és que, al final del procés, ofereixi totes les imatges, cartells i documents editorials.

La transformació digital de l’arxiu del Festival Castell de Peralada es durà a terme en diferents fases perquè és un arxiu en actualització constant

Està previst que el projecte acabi l'any 2026, tot coincidint amb el 40è aniversari del Festival Castell Peralada. Concretament, l'arxiu està format per un total de més de 50.000 arxius consultables, entre fotografies, il·lustracions i altres documents. De moment, s’han digitalitzat 11.000 diapositives fetes durant el Festival, i també de les gales musicals organitzades per Casinos de Catalunya, entre els anys 1982 i 1992. La gran majoria de les fotografies digitalitzades són del fotògraf Josep Aznar, que va morir l'any 2017.

Ara, s'està treballant en la digitalització de gairebé 6.000 negatius d'Aznar que procedeixen de l’arxiu del Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques. Escau esmentar que la primera fase del projecte preveu un fons documental de 21.000 imatges i estarà disponible abans que acabi 2023.

Foto: Festival Castell de Peralada

El nou arxiu digital també oferirà exposicions virtuals

La plataforma digital de la Fundació Castell de Peralada també oferirà exposicions virtuals fotogràfiques, de documents d’arxiu i d’artistes vinculats amb el Festival a partir d’un eix temàtic i amb un format de presentació àgil. Això permetrà descobrir la riquesa d’aquest fons documental. De fet, actualment, la plataforma ofereix l’exposició "30 anys de dansa a Peralada", de Josep Aznar. Una mostra que recull 42 instantànies que mostren els espectacles, les companyies, els coreògrafs i els ballarins més representatius que han passat per l’escenari de Peralada durant els primers 30 anys. 

La plataforma digital oferirà exposicions virtuals fotogràfiques, de documents d’arxiu i d’artistes vinculats amb el Festival 

Val a dir que per l’escenari de Peralada han passat figures de la música, la dansa i la creació de rellevància nacional i internacional. Noms com ara Montserrat Caballé, Plácido Domingo, Jaume Aragall, Victoria de los Ángeles, Rudolf Nureyev, Maia Plissétskaia, Mstislav Rostropóvitx, Roland Petit, Maurice Béjart i Sylvie Guillem entre altres.

L'arxiu atresora moments històrics de les arts escèniques

Certament, l’arxiu conté moments destacats de la història de les arts escèniques. Per exemple, el retorn als escenaris de Josep Carreras després de superar una leucèmia en un recital que va fer la volta al món o l’estrena absoluta de l’òpera Babel 46 del compositor Xavier Montsalvatge. 

Per no oblidar cap d'aquests moments, neix l'arxiu digital del Festival Castell de Peralada gràcies a l'entesa de la Fundació Castell de Peralada amb la Fundación Cellnex. Una aliança fonamental per a l'art i per a la memòria. La història no pot caure en l'oblit!

 

Imatge principal: Fotografia d'arxiu de la soprano Montserrat Caballé actuant al Festival Castell de Peralada