Conspiranoic, coronavirus, desconfinament, desescalada, grup bombolla, infodèmia, mascareta, teletreballar, traçabilitat i videotrucada són els deu neologismes finalistes escollits per a sotmetre a votació de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra i l'Institut d'Estudis Catalans per aquest any.

Com cada curs, les dues entitats han fet una crida oberta a participar en la tria del neologisme de l’any 2020, una iniciativa que enguany arriba a la setena edició, en un escenari marcat per la pandèmia. La tria va en la línia d’iniciatives anàlogues que duen a terme diverses institucions, editorials i diaris per a nombroses llengües.

La votació s’obrirà aquest dijous i es tancarà el dia 20 del mateix mes, mentre que el guanyador es coneixerà el dia 21. Aquest serà discutit per la Comissió de Lexicografia de la Secció Filològica de l’IEC com a candidat per a entrar al diccionari normatiu.

El neologisme escollit —i també els candidats— serveixen per comprendre els fets que han condicionat la realitat catalana en cada any. Aquest cop, evidentment, el coronavirus i les seves conseqüències son el factor que condiciona tota la tria. Els darrers escollits han estat emergència climàtica i animalista (2019), sororitat (2018), cassolada (2017), vegà -ana (2016), dron (2015) i estelada (2014).

La pandèmia i la llengua

La pandèmia de la Covid-19 ha provocat que les institucions dedicades a la llengua s'hagin de reinventar. La setmana passada, la RAE, per exemple, va actualitzar el Diccionari de la llengua espanyola (DLE) amb més de 2.500 termes nous, entre els quals hi destacaven paraules com coronavirus, COVID, desconfinar o desescalada, totes elles entre les més consultades aquest any.