Aquest dissabte, 18 de maig, és el Dia dels Museus, que coincideix, enguany, amb la Nit dels Museus. Bona part dels centres museístics de Catalunya obren les seves portes al públic i organitzen activitats especials. Tots ells solen tenir visites guiades, en les que alguns deixen veure espais dels museus que habitualment no es poden visitar. Però d'altres ofereixen també gastronomia, concerts, teatre, òpera, activitats infantils... Una jornada que s'ha mostrat molt efectiva per apropar els ciutadans als museus (massa sovint visitats tan sols per estrangers). La Generalitat ha preparat una agenda unificada per localitzar les 300 activitats programades per a aquest dia. També n'hi ha una per a l'àrea metropolitana preparada per l'Ajuntament de Barcelona. (que agrupa gairebé un centenar d'activitats a diversos municipis de la zona metropolitana) i la Diputació ha preparat també la programació conjunta de la Xarxa de Museus Locals. Les activitats començaran a els 19h i en molts casos s'allargaran fins a la 1 de la matinada.

Museus, i més que museus

Tots els grans museus estan oberts en aquesta nit: el MACBA, el CCCB, el Museu d'Història de Catalunya, el Museu Picasso, el Museu d'Arqueologia... Però també estan oberts museus molt més petits, com l'Opisso, situat a l'Hotel Astòria; grans sales d'exposicions com la Fundació Foto Colectania; alguns arxius (com l'Històric de la ciutat o l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona); un petit nombre de jaciments arqueològics, com el de la Muralla Romana o el del Temple d'August; alguns espais històrics oberts al públic, com el Recinte Modernista de Sant Pau; i fins i tot alguns espais privats que no es poden visitar amb tanta facilitat, com la Lògica Provincial de Catalunya...

A cadascun el que li correspon

Hi ha molts museus que ofereixen activitats lúdiques relacionades amb la seva col·lecció. La Col·lecció de Carrosses Fúnebres del cementiri de Montjuïc, a més de fer visites guiades a la seva col·lecció, organitza una activitat per a tots els públics: el taller "Construïm el nostre propi cementiri". Evidentment, el Museu de la Música oferirà música, i d'estils ben diferents... Permetrà al públic tocar el piano i oferirà un concert de pianola a càrrec de Pep Domènech, i un altre de jazz amb el Txema Riera Quartet Feat. A la Fabra i Coats, a més a més de visites comentades a les exposicions, es presentarà l'òpera de càmera Hor, de Luis Tabuenca, inspirada en el conte El meu nom és Hor de Michael Ende. El MACBA aprofita la Nit per celebrar el final de la temporada del programa familiar amb “La gran revetlla: La muntanya lúdica. El retorn”. La Fundació Miró per la seva part convertirà el Jardí dels Xiprers en un gran espai participatiu amb zones de lectura i descans, tallers i jocs. Hi haurà desenes de propostes diferents, com les visites guiades que programen molts dels equipaments participants, el concurs-recital Poetry Slam Barcelona, de 21 a 23 h al CCCB; les performances musicals de Christian Marclay, de 19 a 23 h al MACBA, o les actuacions breus de l’alumnat de les escoles de l’Institut del Teatre que es podran veure des de les 20 h en aquest espai.

Cluedo al Museu de les Aigües de Cornellà

El Museu de les Aigües de Cornellà de Llobregat ha programat la posada en marxa de la seva màquina de vapor, visites comentades a la nova Cascada de Gaudí, concerts i, sobretot, un joc de pistes, “Set maletes menys una. Cluedo en viu al Museu” convida als visitants a recórrer el recinte a partir del descobriment d’enigmes. Es recomana reservar prèviament, enviant un correu electrònic a museudelesaigues@agbar.es.

La Nit a les xarxes

Les xarxes socials també seran protagonistes en aquesta edició amb el concurs fotogràfic de la Nit dels Museus. Entre aquelles fotos etiquetades a amb #bcnésmuseu a Instagram, es podran guanyar premis de Barcelona Cultura.