La reconstrucció de Notre Dame no serà fàcil. No només perquè caldrà una inversió monumental per a la restauració, sinó també perquè la pedra de l'edifici està en mal estat. La pedra de la catedral de París no només ha patit pels anys de carregar tant de pes i pels diversos incendis patits. També s'ha vist molt afectada per la pol·lució. És possible que calgui un tractament especial dels materials per tal de salvar l'edifici de l'anomenat "mal de la pedra".
El precedent dels pinacles
Hi ha un precedent recent que posa de manifest les dificultats que hauran d'abordar els restauradors. Els quatre pinacles de la façana Sud del temple van ser arrancats per una tempesta el 1999 i van haver de ser reconstruïts . Tot i que els arquitectes volien usar els materials originals recuperats, en alguns casos no van poder en trobar-los en mal estat. Va caldre un procés molt precís de restauració. En alguns casos es van tractar les pedres afectades mitjançant l'anomenada "biomineralització". En altres es van haver d'elaborar rèpliques idèntiques a les peces afectades. I per a això els va caldre buscar pedres molt similars a les originals: les van trobar a Saint-Pierre-Aigle. En aquest cas, com la quantitat de material requerit era petita, no va haver-hi gaires dificultats. Ara la qüestió es complicaria sensiblement.
El mal dels temps actuals
La pedra, de forma natural, es veu afectada pels canvis tèrmics i pels elements atmosfèrics. Al llarg dels segles la pedra es va deteriorant. Però aquest procés s'accelera en els darrers temps a causa de la pol·lució. Els productes que duu l'aire en suspensió provoquen un debilitament accelerat de la pedra. Les sals, els clorurs i els sulfats afecten els materials petris. Aparentment es mantenen igual de sòlids, però en el seu interior es troben debilitats. Però el mal de la pedra també pot venir d'incompatibilitat entre els materials històrics i materials recents usats en les reconstruccions. És un problema que no només afecta a la catedral de París. La catedral de Lleó, per exemple, s'ha vist molt afectada per aquest problema i també s'ha detectat en alguns edificis musulmans de Granada i a nombroses esglésies de Càceres (o fins i tot al temple de Sant Esteve d'Olot). El mal de la pedra encareix notablement els processos de restauració dels edificis històrics. En la reconstrucció dels quatre pinacles de Notre Dame es va gastar gairebé un milió d'euros. I les dimensions de l'àrea afectada era molt menor que la que s'ha vist destruïda per l'incendi d'ahir.