Nou impuls al català a les xarxes socials. Aquest matí s'han presentat els Premis CRIT, una iniciativa de l'Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC), la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals 3Cat i la Fundació.cat per reconèixer i professionalitzar la creació de continguts en llengua catalana.

Els premis, que es lliuraran el pròxim 20 de juny al Teatre Nacional de Catalunya, guardonaran els millors creadors i creadores de contingut per a xarxes socials en català. Així, es pretén fomentar la professionalització del sector digital català, visibilitzar els creadors/es que aposten per la llengua catalana i, de retruc, donar-los oportunitats per créixer.

PHOTO 2025 04 15 11 43 36
D'esquerra a dreta: Ramon Grau, president de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC), Rosa Romà, presidenta de la CCMA i Genís Roca, president de la Fundació.cat.

Potenciar la cultura digital en català

Tal com ha indicat la presidenta de la CCMA, Rosa Romà, "els joves del nostre país són a les xarxes i des de 3Cat volem contribuir a garantir que hi trobin contingut de qualitat, divulgatiu, creatiu i, sobretot, que sigui en català. Per això estem orgullosos d’impulsar, juntament amb l’AMIC i la Fundació.cat, uns premis que tenen l’objectiu de fer créixer i potenciar la indústria dels creadors de continguts a casa nostra i, d’aquesta manera, estimular el talent jove que s’expressa en la nostra llengua. Creiem fermament en aquesta aposta i confiem plenament que aquests guardons reforçaran l’espai comunicatiu digital en català". 

Així mateix, Genís Roca, president de la Fundació.cat ha destacat el fet que "un dels grans valors de la Fundació.cat és la nostra capacitat de connectar talent, i això és precisament el que hem fet amb l’organització dels premis CRIT. Hem posat en contacte diferents actors clau de l'ecosistema digital en català, incloent-hi els membres del nostre comitè assessor, que juguen un paper fonamental en l’enfortiment de la nostra xarxa. Sense la seva col·laboració i implicació, aquests premis no serien possibles".

Per acabar, Ramon Grau, president de l’AMIC, ha subratllat la importància de les passades edicions impulsades pel mitjà Tresdeu i l’AMIC i respecte a aquesta primera edició dels Premis CRIT ha exposat que “fomentar la creativitat i la llengua en els diversos formats està en l’ADN de l’AMIC". "Hem d’anar potenciant àmbits on els joves es vinculen clarament amb el català, la música n’és un exemple i els continguts a les xarxes també ho ha de ser. Els premis CRIT volen donar impuls, visibilitzar i consolidar l’impacte de la figura del creador/a de contingut en català. Ho necessitem com a promotors de la nostra realitat cultural i de la nostra llengua”.

Obert el període per presentar candidatures

Fins al 6 de maig, pot inscriure’s qualsevol creador/a independent o projectes d’un conjunt de creadors que publiquin contingut majoritàriament en català. L'interessat/da s'ha d'inscriure a través del web dels Premis CRIT i presentar candidatura per a la categoria temàtica que vulgui: Entreteniment, Informació i Actualitat, Divulgació científica, Art i Cultura, Compromís social, Esport, Llengua, Gastronomia, Humor i Estil de vida.

Un cop tancat el termini, el jurat premiarà les candidatures seleccionades amb els següents reconeixements: 'Millor creador/a de l’any', 'Projecte més innovador', 'Millor campanya digital' i 'Millor projecte de l’any', a excepció del 'Creador/a emergent de l’any', el qual també serà proposat per l’audiència o els mateixos creadors.

Finalment, en la categoria 'Millor vídeo de l’any', el públic pot inscriure qualsevol vídeo en català generat per un creador o un grup de creadors. Escau esmentar que no hi ha límit de categories en les quals un creador es pot inscriure.