El CaixaFòrum ha presentat aquest dimarts la programació de la temporada 2019-2020 marcada per un total de vuit exposicions, amb un clar protagonisme de les col·laboracions amb institucions internacionals, que es complementen amb concerts, conferències i activitats de divulgació cultural.
Abans de presentar la nova temporada, la fundació ha volgut fer balanç d'aquest darrer any on se sumen els vuit CaixaFòrum presents a l'Estat i als quals s'hi afegirà el nou de alència i fent especial menció a les col·laboracions amb diferents institucions internacionals, mostren continguts que engloben diferents llenguatges artístics com l'art, la música, les cultures arreu del món, el disseny i la imatge. CaixaFòrum Barcelona ha estat visitat per un total de 800.063 persones, en un total de 8 exposicions i 2.242 activitats.
Vuit mostres
La primera gran mostra d'enguany omplirà de música l'inici de la temporada amb Òpera. Passió, poder i política a partir del 19 de setembre. El projecte, desenvolupat en col·laboració amb el Victoria and Albert Museum de Londres i el Gran Teatre del Liceu, vol ser una experiència immersiva que desperti les emocions del visitant a través de fragments d'òpera extrets de vuit premières a vuit ciutats europees al llarg dels seus últims 400 anys d'història. Des de la Venècia de Claudio Monteverdi fins al Leningrad de Dmitri Xostakóvitx, passant pel Londres de Georg Friedrich Händel, Viena de la mà de Wolfang Amadeus Mozart, Milà i Giuseppe Verdi, París i Richard Wagner, Barcelona i Isaac Albéniz i finalment el Dresden de Richard Strauss. El so, gran protagonista de la mostra, s'acompanyarà amb un total de més de 300 objectes provinents de diferents exposicions entre els quals es troben partitures, instruments, peces de vestuari, escenografies i dibuixos originals.
Del 31 d'octubre al 8 de març Càmara i ciutat. La vida urbana en la fotografia i el cinema, explorarà la fotografia urbana des de principis del segle XX fina avui dia. Un esperit modern que es manifesta per primera vegada a mitjans del s. XIX a través de Baudelaire i que ens porta fins al món urbà actual. La mostra serà la primera exposició fruit de l'acord entre "la Caixa" i el Centre Pompidou. Un total de 260 obres on s'inclouran fotografies, pel·lícules, vídeos i material imprès del museu parisenc on s'afegeixen artistes nacionals que podran enriquir l'exposició i fer-la més propera a la nostra realitat. Entre els autors exposats a la mostra destaquen obres d'Henri Cartier-Bresson, Diana Arbus, László Moholy-Nagy, Alexander Rodchenko, Brassaï, Joan Colom, Luis Buñuel, Francesc Català-Roca o Carlos Pérez de Rozas.
Més de 280 peces compondran l'exposició Objectes de desig. Surrealisme i disseny. 1924-2020, on es revelaran paral·lelismes entre les obres d'arts surrealistes i els objectes de disseny. Des dels seus inicis, el Surrealisme es va inspirar en el disseny i en els objectes d'ús quotidià, mentre que al mateix temps el Surrealisme tenia un paper decisiu en el disseny de la seva època. L'exposició combina doncs obres Surrealistes amb objectes de disseny dels darrers 100 anys a la recerca d'un diàleg creatiu on intervenen peces de Björk, Giorgio de Chirico, Le Corbusier, Salvador Dalí, Marcel Duchamp o Man Ray entre d'altres. Un projecte que neix de la col·laboració amb el Vitra Design Museum d'Alemanya.
Una nova col·laboració amb el Museo Nacional del Prado portarà a Barcelona obres de grans noms de la història de l'art com Rubens, Ribera o Zurbarán. Art i mite. Els déus del Prado vol ser una anàlisi de la representació de la mitologia grecollatina a l'art des del segle I aC fins a finals del segle XIX. L'exposició s'estructura a partir de fonts literàries que narren els mites grecs i les gestes dels seus déus acompanyades d'un total de més de 50 obres que ofereixen les seves lectures i representacions. No podem entendre l'obra dels grans mestres sense conèixer la història darrera dels seus quadres, i aquesta mostra ajuda a l'espectador a esbrinar una de les grans temàtiques de l'art.
Vampirs. L'evolució del mite és una de les apostes més trencadores de la temporada. Juntament amb la Cinematheque Française, CaixaFòrum vol fer un recorregut per l'evolució d'aquesta criatura mítica sempre present dins de la cultura popular des del segle XIX. Els vampirs han estat els protagonistes d'innumerables novel·les, pel·lícules, còmics i sèries de televisió. La mostra estableix connexions entre les múltiples facetes del vampir a través de més de 400 peces i 20 muntatges audiovisuals que recullen tota mena de material.
Paral·lelament, la Col·lecció "la Caixa" organitza el ja assidu Programa de Suport a la Creació Artística i la seva Convocatòria de Comissariat on obrirà la col·lecció a comissaris emergents perquè ofereixin les seves lectures innovadores. Enguany, els seleccionats han estat el lisboeta Joao Laia, que es basa en el concepte de la caiguda per parlar de la transformació accelerada actual: l'alacantina Diana Guijarro, amb un projecte sobre les nostres formes de connexió amb l'entorn, i l'equip resident a Barcelona format per Beatriz Escudero i Francesc Giaveri, amb una crítica a la hiperactivitat contemporània.
Més enllà de les sales d'exposició
CaixaFòrum Barcelona fomentarà l'art i la cultura a través d'un extens repertori de propostes paral·leles a les diferents exposicions on s'engloben conferències, tallers, concerts, arts escèniques, programació de cinema i activitats orientades al públic familiar i educatiu, així com col·lectius en situació de vulnerabilitat.
Un exemple serà el CaixaFòrum Found! Una nova aposta per la cultura més innovadora i creativa. Després de la primera passada edició, aquesta temporada es vol consolidar com una forma contemporània d'apropar-se al coneixement i la creació cultural, apostant pel talent tant nacional com internacional de les arts visuals, la música, el disseny, la il·lustració i les pràctiques amb les noves tecnologies.
Se celebraran un total de 60 trobades amb creadors tan coneguts com Ricardo Cavolo, Rodrigo Cuevas, Ferran Palau i la productora audiovisual Canada, tots ells pertanyent a diferents llenguatges creatius. Durant la tardor i la primavera el Nit Found! Expandirà les possibilitats de la creació a través del ball, la Il·lustració, l'escriptura, la música i la performance, comptant amb noms com La Bien Querida i María Arnal. L'últim divendres de cada mes tornarà l'escena electrònica amb els DNIT, un radar de les noves tendències que oferirà un total de set concerts amb algunes de les propostes més innovadores de l'escena electrònica. Finalment, el projecte Això no és una visita, convidarà a persones del món de la creació i la cultura per compartir la seva visió sobre les exposicions programades.