Els adolescents d'entre 15 i 18 anys llegeixen per sobre de la resta, llegint una mitjana de 12 llibres i mitja l'any, mentre que la resta de la població en llegeix 10,5. Ho diuen les dades, però encara hi ha la falsa creença que els joves no llegeixen. I la tecnologia, algunes aplicacions especialitzades en llibres o el mateix TikTok hi han contribuït molt positivament, també lluitant contra alguns prejudicis que demonitzen qualsevol dispositiu associat al jovent. Ho desmuntem amb la Núria Ribas, editora, booktoker i creadora de contingut sobre llibres a les xarxes. "No és veritat que els joves no llegeixin, és un mite, el que passa és que ara tenim diferents formes de distracció", explica Ribas, i ratifica que "hi ha molts llibres que es venen molt perquè es viralitzen a les xarxes socials, i això és un indici que els joves sí que llegeixen".

La joventut continua sent el sector de la població que més llegeix en el seu temps lliure, segons el Baròmetre d'Hàbits de Lectura i Compra de Llibres. És més: el percentatge gairebé assoleix el 75% en els lectors compresos entre els 14 i els 24 anys. Molts d'aquests han trobat en TikTok una nova manera de relacionar-se amb els llibres, amb una comunitat de lectors que comparteix ressenyes i recomana lectures a través de vídeos, contingut que a casa nostra té més de 2.000 publicacions sota l'etiqueta #BookTokCat. "TikTok és molt més dinàmic, hi ha molts vídeos que són molt atractius, i si poses un like o mires dos o tres vídeos, l'algoritme ja te'ls ensenya i fa més fàcil que t'enganxis a un contingut", explica la Núria, apassionada de parlar de literatura. "I crec que Tik Tok hi ha ajudat molt".


Aquesta booktoker ha trobat en les noves tecnologies una manera de fomentar la seva passió per la lectura, una afició que li ve des de petita gràcies a la seva família, sobretot al seu avi. "El meus pares mai m'han negat un llibre, i tinc un avi que era un lector compulsiu i que tenia una gran biblioteca, i molta part de la família també és lectora", concreta. Va decidir començar a crear contingut durant el confinament de la pandèmia, quan va pensar en fer un vídeo recomanant algun llibre i va tenir més interacció de la que esperava. I allà va fer el clic. "Vaig pensar que potser estaria bé fer una recomanació de cada llibre que llegia perquè potser a la gent li agradaria", i va anar aprenent a interactuar a les xarxes. I de remenar la prestatgeria del seu avi va passar a consumir altres booktokers, a crear vídeos propis i a tenir un usuari a Goodreads, una xarxa social que, entre moltes funcions, permet puntuar i ressenyar lectures. I hi ha una cosa que té clara. "Si un llibre no m'agrada, prefereixo no dir-ho a les xarxes socials, més que res perquè que a mi no m'hagi agradat no vol dir que a una altra persona no li pugui encantar", matisa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!