Dimarts vinent, 25 de juliol, és la data límit ordenada per la titular del jutjat número 1 d'Osca perquè la Generalitat informi del pla de trasllat de les 44 obres procedents del monestir de Sixena que fa dècades que es conserven al Museu de Lleida Diocesà i Comarcal. El dia 31 acaba el termini per traslladar-les al seu lloc d'origen. La Generalitat, però, no sembla disposada a complir cap dels terminis. Insisteix que formen part d'una col·lecció, que estan protegides per la llei catalana de patrimoni i que la sentència encara no és ferma, ja que hi ha diversos recursos interposats al respecte.
Pressions
L'Aragó fa un any que reclama públicament i judicialment la intervenció policial al Museu de Lleida per confiscar les 44 peces que hi romanen. El primer a demanar que la jutgessa enviés la policia judicial a buscar les obres en litigi va ser l'Ajuntament de Vilanova de Sixena (Osca), a través del seu advocat, Jorge Español. Ho va fer per escrit al jutjat el 18 de juliol de 2016, després que la Generalitat deixés clar que faria tot el possible per impedir que les obres sortissin de Catalunya el 25 de juliol de 2016, primera data límit marcada pel jutjat de primera instància número 1 d'Osca pel trasllat de les 97 peces ubicades al MNAC i al Museu de Lleida.
Bel·ligerància del govern aragonès
Després va ser el govern aragonès, el 21 de juliol de 2016, el que va demanar al jutjat d'Osca que fes el que calgués perquè les 97 obres en litigi arribessin el 25 de juliol. Sol·licitava "l'auxili de les forces i cossos de seguretat de l'Estat, o qualsevol altra mesura necessària per garantir l'execució de la sentència". Els serveis jurídics de l'executiu van enviar una carta al jutjat d'Osca després que la Generalitat no hagués dit com faria el trasllat de les peces, tot i que la jutgessa havia ordenat que el pla de transport es comuniqués abans del 20 de juliol.
Implicació de la societat civil
Durant aquest darrer any, la societat civil també s'ha organitzat. Per una banda, la lleidatana, constituïda en una plataforma d'entitats culturals, ha organitzat diversos actes per demanar als polítics que segueixin ferms a mantenir la unitat de la col·lecció. Per l'altra, des de l'Aragó, amb la Plataforma Sijena Sí que va organitzar una manifestació en terres aragoneses i va fer una visita per sorpresa aquest mes de juliol al Museu de Lleida, amb pancarta inclosa. També ha visitat el Museu de Lleida una comissió de diputats aragonesos, que han sol·licitat comparèixer al Parlament de Catalunya per denunciar l'incompliment judicial en el conflicte per l'art.
Un any de retard
El 25 de juliol de 2016 va ser la primera data límit marcada per la titular del jutjat de primera instància número 1 d'Osca perquè Catalunya traslladés les 97 obres d'art de Sixena en litigi a l'Aragó. El 25 de juliol de 2016 va arribar i la Generalitat va anunciar que traslladaria l'endemà les obres ubicades al MNAC, 53 de les 97. Les altres 44, exposades al Museu de Lleida, va al·legar que no es podien traslladar perquè formaven part d'una col·lecció unitària que no es podia separar i que estaven protegides per la llei de patrimoni català. El 26 de juliol van arribar les obres del MNAC a Sixena i el govern aragonès va reconèixer que estaven "parcialment satisfets" però que en faltaven 44. La petició d'intervenció de la policia judicial va tornar a aparèixer, en aquesta ocasió en boca de la consellera d'Educació i Cultura del govern de l'Aragó, Mayte Pérez, que recordava que "la devolució no ha estat completada i ara s'hauran de prendre les mesures oportunes". En aquest sentit, recordava que el seu govern ja havia sol·licitat tot tipus de mesures coercitives i en destacava "l'enviament de la policia judicial per requisar les 44 peces de Sixena dipositades al Museu Diocesà de Lleida".
Del MNAC a Sixena
El 27 de gener de 2017 s'inaugurava al monestir de Sixena, amb la presència dels màxims representants polítics aragonesos, l'exposició de les obres d'art procedents del MNAC. Des de Catalunya es mostrava preocupació per les mancances en la conservació de les obres i en les condicions d'exhibició de l'espai.
Les pintures del MNAC
Un litigi diferent, però referent al mateix monestir, és el que enfronta l'Aragó i Catalunya per les pintures murals de Sixena exhibides al MNAC. La justícia també va dictar sentència el 5 de juliol de 2016 i en va ordenar el retorn. Des del Govern es va recórrer la decisió al·legant el risc que suposaria aquest trasllat i ha presentat diversos informes d'experts que així ho acrediten.
Nou conseller
Quan Santi Vila va accedir al Departament de Cultura, el gener de 2016, va acceptar de lliurar algunes de les peces de Sixena en litigi al govern de l'Aragó en senyal de bona voluntat (una mesura que va ser molt criticada per l'Ajuntament de Lleida). Vila volia assolir un acord amb el govern de l'Aragó per retornar tots els objectes de Sixena i, mantenir les pintures murals al MNAC, però la seva proposta no va arribar a obtenir prou consens al Govern català. La proposta es va haver de retirar i el conflicte va agreujar-se. Fa uns dies Santi Vila va abandonar el Departament i va ser substituït per Lluís Puig i Gordi. Però no s'espera que el nou conseller modifiqui la política envers els béns de Sixena.