Quan arriben aquestes dates és freqüent que també comencin els nervis i els dubtes, sempre amb una mateixa pregunta rondant-nos pel cap: què puc regalar aquestes festes de Nadal? A banda d'investigar una mica i saber què vol o què li pot fer il·lusió a la persona en qüestió, regalar teatre és una proposta que té altes garanties d'èxit. Primer, perquè és un pla que es pot gaudir conjuntament; segon, perquè és una opció que pot convertir-se en regal doble per a dues persones; i tercer, i segurament encara més important, perquè la cultura sempre suma.

Obres de teatre a Barcelona per regalar aquest Nadal 2024

En un moment d'inestabilitat econòmica i lloguers abusius que fa que moltes persones n'hagin hagut de reduir el consum, anar a veure una obra de teatre és un privilegi, tot i que molts teatres ofereixen descomptes que val molt la pena explorar. Aquest primer trimestre de la nova temporada ha començat amb propostes molt interessants, com Altsasu, L'adversari, Mar i Cel, Un matrimoni de BostonÀnima, La gavina o Anna Karènina, però els primers mesos de l'any també són un reclam de propostes teatrals que estan lluny de decebre la crítica. Entre elles, algunes que tornen a escena i d'altres que s'estrenen per primer cop, aquestes 8 obres de teatre poden ser una bona opció per regalar aquest Nadal i gaudir-ne a principis del 2025.

Portada0undeusalvatgegoya

1. Tres porques

Aquesta és la història de tres porques, tres amigues, tres treballadores. És la deriva perversa d’un conte infantil, una visió àcida sobre la desconnexió entre l’alegria del consum inconscient i la brutalitat dels processos de producció. És un diàleg impossible entre tres porques i l'escorxador que ha de posar fi a les seves vides. Una versió molt particular del conte Els tres porquets, amb autoria de Pau Masaló i dirigida per Enric Balbàs i Carla Tovias, i amb la interpretació de Laia Alberch, Maria Hernández i Mar Pawlowski, serà a la Sala Beckett del 22 de gener al 16 de febrer.

2. L'aranya

L’aranya, una de les darreres obres per descobrir el teatre d'Àngel Guimerà, arriba per primera vegada al TNC amb dramatúrgia i direcció de Jordi Prat i Coll, el qual s’aproxima al clàssic des d’una mirada molt personal. Es tracta d'una tragèdia romàntica que retrata les il·lusions i els desenganys, amors i desamors, fidelitats i traïcions d’una parella amb la incapacitat d’engendrar un fill. Una obra incòmoda carregada de tensions en què una botiga de queviures és l’escenari on conviuen els desitjos més ocults i les pressions socials d’una societat tancada. Es podrà veure del 30 de gener al 9 de març

3. Un déu salvatge

"Un déu salvatge ja és un clàssic contemporani. Yasmina Reza, actriu, novel·lista i dramaturga francesa, és una de les més hàbils i punyents retratistes de les contradiccions, inconsistències i flaqueses de l’ésser humà". Amb direcció de Pere Arquillué, que també actua al costat de Laura Conejero, Ivan Benet i Laura Aubert, una situació quotidiana com una desavinença entre pares acabarà desembocant en una situació salvatge que s'endinsa en els impulsos més primaris de l'ésser humà. És una sàtira mordaç a una societat cada cop més individualista. A partir de l'1 de febrer al 2 de març al Teatre Goya.

4. 14.4

14.4 vol explorar, des d’un llenguatge descarnadament realista i alhora indissimuladament líric i poètic, el viatge que separa dos mons que viuen a només 14.4 quilòmetres de distància. Seguirem la història de l’Ahmed, un nen que s’escapa del maltractament familiar per viure als carrers de Tànger i que somia amb travessar el mar i arribar a Espanya. El director Sergio Peris-Mencheta i l'actor i dramaturg Juan Diego Botto tornen a unir forces en una peça sobre el pas de la frontera sud de l'Estat espanyol, explicada en primera persona per Ahmed Younoussi. S'estrena el 19 de febrer i estarà al Teatre Lliure de Gràcia fins el 9 de març.

62e9c7ba2ffa62e8c257df212b2d868a 840343

5. L'herència

Com és ser un jove gai a Nova York una generació després del moment àlgid de la crisi de la sida? La peça de Matthew López, inspirada lliurement en la magnífica novel·la Howards End d’E. M. Forster, reflexiona sobre què devem als qui van viure i estimar abans que nosaltres, i ens interpel·la sobre la nostra responsabilitat envers les generacions futures. Una peça sobre les transmissions i els llegats, èpica, divertida, política, sensual i commovedora, dirigida per Josep Maria Mestres i interpretada per Dafnis Balduz, Ricard Boyle, Carlos Cuevas, Francesc Cuéllar i Abel Folk, entre altres. Del 20 de febrer al 16 de març al Teatre Lliure de Montjuïc.

6. La dona del tercer segona

A l’escala hi ha una reunió. La dona del tercer segona no sol assistir a aquestes reunions, però avui creu que hi ha de ser; per això ha hagut de plegar abans del súper on treballa. Ha d’explicar una cosa important a les veïnes i veïns. Ha de demanar un favor incòmode, difícil de concedir. Un favor relacionat amb l’estigma que arrosseguen les persones amb alguna malaltia mental. Ivan Benet dirigeix una superba Àurea Márquez, la Raquel del tercer segona, en un monòleg que il·lustra la convivència amb la malaltia mental, una condició davant la qual la societat sol apartar la mirada. Un text de Víctor Borràs amb producció de Teatre Nu. Estarà en cartellera a l'Espai Texas del 25 de febrer al 25 de març amb 10 úniques funcions.

7. Dones de ràdio

La Rosa, de cinquanta-cinc anys, lidera un programa de ràdio de màxima audiència, és una dona irònica i amb caràcter. L’Àgata, que ronda els quaranta, treballa d’infermera en un hospital, és discreta i sensible. La Carol, que encara no ha fet els trenta, no està gaire centrada professionalment, i és directa i desinhibida. Tres vides que no tenen res en comú, fins al dia que cadascuna d’elles es troba... un bony al pit. Dirigides per Sergi Belbel amb autoria de Cristina Clemente, Àngels Gonyalons, Sara Espígul i Sara Diego es posen a la pell d’aquestes tres dones que de cop han de conviure amb la malaltia. Del 22 de març al 20 d'abril a La Villarroel.

8. Lluna plena

Un conte d’amor. Una història de redempció. La possibilitat de tornar a començar, encara que sigui tard, i canviar la direcció de com vols que sigui el teu camí. Amor, mort, bellesa, família, pares, fills, entrega, cops de la vida... Aquesta és la història de la Fujiko i en Tetsuo. Els intèrprets Andreu Benito, Lluisa Castell, Miranda Gas i Pep Munné es deixen dirigir per Àlex Rigola en aquesta adaptació teatral de la novel·la d'Aki Shimazaki que posa el focus en la densitat de la vida explicada amb la bellesa i la lleugeresa dels haikus japonesos. Es podrà veure del 13 de maig a l'1 de juny a la sala Heartbreak Hotel

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!