El cineasta ucraïnès Oleg Senstov ha passat cinc anys a la presó. Va ser detingut el maig de 2014, a Crimea, per la seva oposició a l'ocupació russa del territori. El van acusar de terrorisme i va acabar condemnat a 20 anys de presó. El 2018 va començar una vaga de fam, que va durar 145 dies, per reclamar el seu alliberament. Va deixar-la quan, ja en estat greu, van amenaçar-lo amb alimentació forçosa. A la fi va ser alliberat, el setembre de 2019, en un intercanvi de presos entre Ucraïna i Rússia. Oleg Sentsov rebrà el Premi Sàkharov a la Llibertat de Conciència, que concedeix el Parlament Europeu. Ha visitat Barcelona, convidat pel Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona per presentar el film El caso Oleg Sentsov, un documental d'Askold Kurov sobre el seu cas i ha ofert una roda de premsa.

Amb el meu judici, el que volia provar Rússia és que Ucraïna és un país terrorista.

Falsa acusació

Senstov ha explicat que dos mesos després de l'ocupació russa d'Ucraïna va ser detingut amb altres activistes ucraïnesos que s'oposaven a l'annexió russa. El van acusar de l'incendi de l'oficina d'una associació prorussa i de la destrucció d'un monument. La policia no va trobar explosius ni proves fefaents que impliquessin els acusats, però van sustentar l'acusació amb les declaracions autoinculpatòries de dos presos que havien estat torturats i que no van mantenir les acusacions al judici. De fet, Sentsov està convençut que en realitat, ells eren les víctimes colaterals d'aquest judici, perquè en realitat el que volia Rússia amb el judici era "demostrar" que Ucraïna és un país terrorista. "A Rússia no existeixen els judicis justos", explica el cineasta ucraïnès.

Venjança

Sentsov va patir presó en pèssimes condicions. Abans del judici va ser molt pressionat, i alguns dels seus companys van ser durament torturats. Va passar molt de temps en una cel·la de 2 metres per 3 metres, on no hi havia res. Després de la sentència va ser enviat a Iacútia (la República de Sakhà, a Sibèria), on les temperatures a l'hivern podien arribar als 40 graus sota zero. Reconeix que va ser alliberat gràcies a les pressions internacionals (en les que van participar-hi fins i tot diversos cineastes russos), però adverteix que no es pot esperar molt de les pressions dels activistes, perquè a Rússia el poder és molt fort.

Qualsevol negociació amb Putin és una trampa

Oleg Sentsov a la presó russa. Foto: ACN.

Putin, el responsable

Sentsov creu que el responsable de les tensions de Rússia amb Ucraïna és Putin i argumenta que mentre ell sigui al poder no veu possible la resolució del problema de la península de Crimea i de la regió del Dombass (a l'Est del país, a la frontera russa), ocupats il·legalment per Rússia. Afirma que el dirigent rus és "molt fort i molt cínic; no té la voluntat de retornar res", i adverteix que amb ell "qualsevol negociació és una trampa". En qualsevol cas Sentsov s'ha mostrat contrari a un possible acord que retorni el Dombass a Ucraïna i deixi Crimea en mans russes, tot afirmant que ambdós territoris són irrenunciables. L'única esperança que li queda és que "Putin no és etern".

Pressionar Rússia

El cineasta ucraïnès ha agraït a la Unió Europea que li hagi concedit el premi Sàkharov, que recollirà el proper dia 26 a Estrasburg, però ha demanat als europeus més fermesa contra el règim rus. Creu que la Unió Europea hauria de pressionar a Putin a nivell econòmic, però afirma que no ho fa per por a pèrdues. En canvi, condemna la tebiesa nord-americana front a l'Estat rus, i lamenta l'embolic legal de Trump, que embolica Ucraïna i que fa mal a la seva imatge. Sentsov afirma que Ucraïna està disposada a apropar-se a la Unió Europea, però confessa que els queda feina per fer a nivell de democratitzar el sistema. Creu que el nou president Volodímir Zelenski, procedent del món de l'espectacle, ha estat votat perquè la població se sentia frustrada pel fet que Petrò Poroixenko no va aconseguir fer realitat les seves promeses. Assegura que Zelenski és sincer i que "vol fer millores", però també apunta que li serà molt difícil perquè el sistema "és molt antic i està molt arrelat".

El cas Sentsov, al cinema

Oleg Sentsov afirma que ja ha vist el documental d'Askold Kurov El caso Oleg Sentsov, i afirma que explica, de forma prou fidedigna, la persecució que ha patit, i que servirà per apropar el tema fins i tot a persones que no en saben res del tema. De totes formes, el mateix Sentsov rodarà un documental sobre la revolució ucraïnesa que havia començat abans del seu empresonament. Assegura que ja s'ha posat mans a l'obra. Preguntat per la situació catalana, Sentsov, tot i que ha argumentat que estava informat sobre el procés, també ha afirmat que “La meva actitud coincideix amb la d’Ucraïna, no s’immisceix en els problemes d’altres països”.