La ciutat d'Olot acollirà, a partir d'octubre, la Faber, Residència d'Arts, Ciències i Humanitats, un espai pensat perquè escriptors, artistes, filòsofs, científics, estudiosos i creadors convisquin i treballin en el seu projecte professional. Aquesta iniciativa té un triple objectiu: oferir un espai de treball i de convivència a intel·lectuals de diferents camps, fomentar els intercanvis entre intel·lectuals locals i estrangers, i promoure les activitats culturals a Olot i a Catalunya.
Un model nou
L'escriptor Francesc Serés, director del Faber i impulsor de la iniciativa, explica que ell ha volgut difondre un model que ell coneix molt bé, perquè ha participat en estades molt enriquidores a residències de França, Egipte i els Estats Units. De fet, a d'altres països aquest tipus de residències estan molt esteses. La iniciativa garrotxina ha comptat amb el suport de l'Ajuntament d'Olot i de la Generalitat de Catalunya, que han considerat que aquesta iniciativa pot contribuir a dinamitzar la cultura de la ciutat i del país. La Faber, ara, també busca el suport d'actors privats que s'involucrin en la proposta.
Inici progressiu
Un dels elements característics del projecte de Faber és que no compta amb un edifici propi, sinó que aprofita una infraestructura preexistent, l'Hotel Riu Fluvià. El projecte contempla establir quatre torns d'acollida cada any, i en cadascun d'ells espera acollir vuit convidats. El 2016 hi ha programades dues estades. Al 2017 se'n faran 4, i el 2018 probablement s'arribi a les sis. Algunes d'aquestes estades seran temàtiques: a la primavera de 2017 se'n farà una centrada en la dansa, i a la tardor tots els convidats estaran vinculats al tema de les religions. La voluntat dels promotors de la iniciativa és que totes aquestes trobades siguin multidisciplinars i que permetin la oportunitat que professionals de camps diferents i d'orígens diversos dialoguin sobre els mateixos fenòmens.
Els convidats
Els primers residents han estat contactats gràcies a les recomanacions de diferents personalitats de la cultura catalana. Però els promotors tenen previst que qualsevol persona, de qualsevol part del món, pugui postular a aquestes estades. Els residents no cobraran per la seva estada. Durant el 2016 hi ha prevista la presència d'una quinzena de creadors al FABER. Entre ells hi figuren el dramaturg Llàtzer Moix, l'actor israelià Roy Horovitz, l'escriptor escocès David Manderson, la traductora Valèria Gaillard, l'escriptor berber Noufel Bozeboudja... Tots ells arribaran a Olot amb un projecte de creació molt concret, i amb algunes activitats preparades, pensades com a retorn a la societat que els acull.