L'arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, defensa que l'Església catòlica "ni és rica ni ha de ser-ho", encara que ha de tenir una economia "suficient, solidària i transparent" per portar a terme la seva missió.
En la carta dominical que demà publicaran les fulles parroquials de l'arxidiòcesi barcelonines i amb el títol de "Transparència amb els diners de l'Església", Omella recorda que aquest diumenge se celebra el Dia de l'Església Diocesana, que a Catalunya es denomina "Diada de Germanor", en el que es porta a terme una col·lecta extraordinària entre els fidels.
Amb el lema "Som una gran família amb tu", demà serà l'únic dia de l'any en què totes les parròquies faran una col·lecta per ajudar a cada diòcesi "i assegurar-li els recursos econòmics necessaris per dur a terme totes les seves activitats socials i religioses", segons Omella.
"Qualsevol projecte pastoral té un pressupost econòmic. Té un cost la construcció d'un nou temple o la conservació dels temples ja existents, i aquest cost de manteniment no és petit quan es tracta d'edificis antics", ha advertit l'arquebisbe, que gestiona cada any un pressupost d'uns 16 milions, amb un superàvit el 2015 de poc més de 6.000 euros.
L'arquebisbe ha recordat que també tenen un cost econòmic "les sales de catequesi i els centres juvenils, com ho tenen l'ajuda als necessitats i altres activitats de tipus cultural, social o pastoral".
"L'Església no és ni ha de ser rica. No obstant això ha d'atendre les necessitats pastorals pròpies de la seva missió. Des de fa anys -segons m'han informat- la nostra diòcesi treballa per disposar d'una economia diocesana amb tres característiques: suficient, solidària i transparent", escriu el prelat.
Segons l'arquebisbe, "una economia suficient comporta que pugui disposar dels recursos necessaris per al compliment de la seva missió".
"L'ajuda que arriba a la nostra diòcesi per la via de l'anomenada assignació tributària -per la via dels ciutadans que lliurement assignen a l'Església un petit percentatge de l'impost del rendiment sobre les persones físiques- representa només un terç del pressupost diocesà", aclareix Omella.
"La resta -puntualitza- ha de venir de les donacions directes, sigui mitjançant les subscripcions, les col·lectes o altres mitjans".
Per això, l'arquebisbe anima a participar en la col·lecta que es farà demà en tots els temples: "Una economia solidària ha de ser també una altra característica de la nostra diòcesi".
Catolicisme
L'arquebisbe Omella: "L'Església, ni és rica, ni ha de ser-ho"
El Nacional
Foto: ACN
Barcelona. Dissabte, 12 de novembre de 2016. 10:40
Temps de lectura: 1 minut
Foto: ACN
Barcelona. Dissabte, 12 de novembre de 2016. 10:40
Temps de lectura: 1 minut