El grup valencià Bromera ha volgut presentar avui a Barcelona les seves novetats per al Sant Jordi de 2018, tant de les edicions Bromera, com de Més Llibres, la seva línia editada des de Barcelona, i d’Ànima Llibres la seva col·lecció infantil. Una de les novetats estelars per al Sant Jordi, de Més Llibres, és La dona pèl-roja, del Premi Nobel de Literatura turc Orhan Pamuk, qui vindrà a Barcelona a principis d'abril a presentar-la.
Buades: No es pot entendre la involució totalitària que s’està vivint actualment a l’Estat espanyol sense entendre allò que va passar a la postguerra
Un Nobel i un premi revelació
Més Llibres té la vocació de publicar llibres atípics, que no es solen publicar en català, però que consideren imprescindibles que estiguin publicats per normalitzar la cultura catalana. “L’ecosistema literari català hauria de donar més oportunitats”, afirmen... La gran aposta d’aquest any és Orhan Pamuk. Pamuk vindrà a principis d’abril per presentar La dona pèl-roja (Més Llibres), una novel·la nova sobre les relacions paterno-filials. La mateixa editorial ha decidit publicar Crui. Els portadors de la torxa, de Joan Buades, l’obra que va guanyar el Premi Crexells el 2017 i que no havia arribat a les llibreries perquè havia sortit en una petitíssima editorial de les Illes. Crui ha estat reelaborada i esporgada per a la nova edició; Buades ha agraït “la tasca tècnica” realitzada per la editorial, i s’ha felicitat perquè aquesta “novel·la d’idees” sobre la segona meitat del segle XX a les zones turístiques arribi a un mercat més ampli. Buades ha dit que “no es pot entendre la involució totalitària que s’està vivint actualment a l’Estat espanyol, i que hem vist avui a Òmnium o al Palau de la Generalitat, sense entendre allò que va passar a la postguerra”. Per això en el seu llibre parla dels March, de Joan Carles I, però també de Florentino Pérez o de Himmler.
Gòlems entre els dracs de Sant Jordi
Una altra novel·la que també havia sortit originalment autoeditada, Qui no fa la festa, de Paco Esteve, compartirà taules el 23 d’abril amb el llibre de Buades. Es tracta d’una novel·la sobre el pas de la joventut a l’edat adulta; una obra que segons el seu autor, va escriure “pel gaudir d’escriure”, “com els músics de bee-bop quan improvisen”, però que en bona part reflecteix la seva crisi dels trenta anys. Un llibre el llenguatge i l'estil del qual, segons el seu editor, Ricard Vela, és absolutament personal, i no trobarem a cap altre autor. L’editor de Més Llibres, a més a més, ha volgut traduir al català un clàssic de la novel·la gòtica que no havia sortit mai en català: El gòlem, de Gustav Meyrink.
Torna Bonilla per als més petits
Ànima Llibres aposta, per al públic infantil, per una autora molt consolidada, Rocío Bonilla, amb Germans, un conte il·lustrat sobre les relacions entre germans. Un llibre original, que té dues cobertes i que es pot començar a llegir en qualsevol dels dos sentits. També han publicat En Jordi i el Drac d’Aron Dijkstra, un llibre holandès perfecte per al 23 d’abril, al que s'ha canviat el títol original per adaptar-lo a la festa del llibre i la rosa.
El mite del Che, i el de Vázquez Montalbán
De la col·lecció de literatura per a adults, Bromera destaca, per al Sant Jordi, el llibre que va guanyar el premi de Novel·la Ciutat d’Alzira: Què saps de Vidal Palau? de Vicent Borràs. Aquesta obra, tot i que escrit per un valencià, se centra en el moviment literari de Barcelona dels anys 1950, 1960 o 1970, amb un paper molt destacat de Manuel Vázquez Montalbán. I en una línia de llibres per a adults però que publica obres que també són accessibles als joves, des de Bromera han apostat per una novel·la sobre el descobriment del Che per part d’un nen: L’estiu que vaig conèixer el Che, del periodista esportiu Luigi Garlando, que omple les seves pàgines d’afició al futbol. En la mateixa línia editorial es publica Jo us salvaré a tots, la història del reclutament jihadista d’una jove francesa de família originària del Magreb, d’Émilie Frèche, una autora molt polèmica a França, el seu país.