El grup cooperatiu SOM —anteriorment Cultura03— ha mostrat la seva “preocupació” per la concentració de les accions del diari Ara en mans de Ferran Rodés, un cop la família Carulla ha decidit traspassar-li el seu 28%, tal com va avançar ElNacional.cat. El grup cooperatiu el dirigeix Oriol Soler, que va ser l’impulsor de l’Ara i el seu primer president i conseller delegat.
Quan s'executi la venda, Rodés controlarà un 68% de l'editora del diari. Per a prendre decisions de domini, però, li cal un 75% del capital.
SOM, en un fil de Twitter, assegura que ha negociat la seva entrada a l’accionariat del diari per a fer “una proposta integral de renovació, creixement i ampliació d’horitzons i de reptes”.
1/5 Davant la notícia de la venda per part de la família Carulla de les seves accions del @diariARA a Ferran Rodés, des de @som_cultura, fundadors del projecte, voldríem explicar: https://t.co/1n9ZbWAtxQ
— SOM (@som_cultura) 10 de abril de 2019
2/5 Hem participat en les negociacions per tornar a formar part de l’accionariat del periòdic. Ho hem fet amb una proposta integral de renovació, creixement i ampliació d’horitzons i de reptes.
— SOM (@som_cultura) 10 de abril de 2019
3/5 Estem convençuts que el catalanisme necessita una estructura de mitjans privada, plural i potent fruit de la suma de projectes. Per això sempre que se’ns han demanat iniciatives de millora des de l’entorn del @diariARA les hem fetes en positiu.
— SOM (@som_cultura) 10 de abril de 2019
4/5 Com a cooperativa en l’àmbit de la cultura i la comunicació, ens preocupa que l’accionariat d’un diari innovador que va néixer fruit d’un esforç i il·lusió col·lectives es concentri en mans d’un únic propietari que en pot condicionar la seva pluralitat.
— SOM (@som_cultura) 10 de abril de 2019
5/5 Per tot això, des de @som_cultura mantenim la proposta de sumar iniciatives i talent per construir un projecte comunicatiu obert i de la màxima ambició. En les circumstàncies actuals, el país el necessita més que mai.
— SOM (@som_cultura) 10 de abril de 2019
De fet, els Carulla ja van oferir la seva participació a SOM a finals del 2016. La proposta del grup cooperatiu era fusionar l’editora del diari i el Grup SOM (l’editorial Ara Llibres, la productora Batabat i l'editorial Sàpiens, entre d'altres). Aquest projecte no va anar endavant. La tardor del 2018, els Carulla van tornar a oferir les accions a SOM, però Rodés va fer valer el seu dret de tempteig per igualar l'oferta del grup cooperatiu.
Ara el Grup SOM insisteix que “el catalanisme necessita una estructura de mitjans privada, plural i potent fruit de la suma de projectes”, i per això, com a “cooperativa en l’àmbit de la cultura i la comunicació”, expressen la seva “preocupació” pel fet que “l’accionariat d’un diari innovador que va néixer fruit d’un esforç i il·lusió col·lectives es concentri en mans d’un únic propietari que en pot condicionar la pluralitat”.
És per això mateix que la cooperativa mostra el seu desig de “mantenir la proposta de sumar iniciatives i talent per construir un projecte comunicatiu obert i de la màxima ambició”. “En les circumstàncies actuals el país el necessita més que mai”, rebla el fil.