Després de dues setmanes de cine fantàstic, ja es coneix el Palmarès del Festival de Sitges 2022. L'encarregat d'inaugurar el Sitges Film Festival 2022 va ser Jaume Balagueró, director català que estrena la seva última pel·lícula, Venus

Arriba el moment definitiu: aquest és el palmarès del Festival de Sitges 2022, amb tots els premis, pel·lícules guanyadores i cineastes guardonats, que anirem actualitzant amb l'última hora dels Premis del Festival de Sitges 2022. Per estar al cas de les últimes novetats, recarrega la pàgina.


🍿 11 pel·lícules imperdibles del Festival de Sitges 2022
 

💬 Jaume Balagueró: "Estrenar una pel·li és impactant; inaugurar Sitges, una altra lliga"
 

Palmarès del Festival de Sitges 2022 amb tots els premis i pel·lícules guanyadores

Avui s'ha descobert la llista completa de pel·lícules i cineastes premiats en l'edició del Festival de Sitges 2022. Un palmarès encapçalat pels premis atorgats a la secció oficial i completat per una extensa llista de categories creades amb la intenció i vocació d'elevar el cinema fantàstic i de terror. Aquesta és la llista completa.

Secció Oficial Fantàstic a Competició

La categoria més important del festival premia llargmetratges de totes les nacionalitats, inèdits a Espanya, produïts durant l'any previ a l'edició i de temàtica fantàstica, entenent el concepte de manera àmplia, tenint sempre en compte la qualitat i la creació de tendències com a objectiu prioritari. La secció també inclou un apartat per a curtmetratges de durada màxima de 30 minuts i inèdits a Espanya, que opten al Premi al Millor curtmetratge SOFC.

Guardons que distingeixen dins de la Secció Oficial Fantàstic a Competició:

  • Premi a la millor pel·lícula:

    Sisu de Jalmari Helander

  • Premi Especial del Jurat:

    Project Wolf Hunting de Kim Hong-sun

  • Premi a la millor direcció:

    Ti West

  • Premi a la millor interpretació masculina:

    Jorma Tommila
     
  • Premi a la millor interpretació femenina:

    Mia Goth
     
  • Premi al millor guió:

    Fumer fait tousser i Incroyable mais vrai de Quentin Dupieux

  • Premi a la millor fotografia:

    Sisu, Kjell Lagerroos

  • Premi als millors efectes especials:

    Hatching (Ego)Irati
     
  • Premi a la millor música:

    Sisu de Juri Seppä & Tuomas Wäinölä

Noves Visions

Dins la secció Noves Visions s'hi inclou un apartat per a curtmetratges d'alumnes d'escoles de cinema catalanes, agrupades sota el nom de Nova Autoria. Els curts són seleccionats (a partir d'una preselecció realitzada per les escoles participants), amb la col·laboració de la Fundació SGAE.

  • Premi a la Millor pel·lícula:

    Jerk de Gisèle Vienne

  • Premi a la Millor direcció:

    Martika Ramirez Escobar
     
  • Premi al Millor Curt Noves Visions Petit Format:

    Flashback Before Death de Rii Ishihara & Hiroyuki Onogawa

Premis de la Crítica

Atorgats per l'Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics, que distingeix dins la secció Oficial Fantàstic a Competició (SOFC).

  • Premi José Luis Guarner a la Millor Pel·lícula:

    Something in the Dirt d' Aaron Moorhead & Justin Benson

  • Premi Citizen Kane a la Millor Opera Prima:

    Huesera de Michelle Garza

  • Premi al Millor Curtmetratge SOFC (preselecció premis ®Oscar):

    The Newt Congress de Matthias Sahli & Immanuel Esser

Anima't

Aquesta categoria reconeix llargmetratges d'animació produïts durant l'any previ a l'edició, inèdits a Espanya. Anima't també inclou un apartat per a curtmetratges produïts durant l'any previ a l'edició i de durada màxima de 30 minuts. Els curts seleccionats també han de ser inèdits a Catalunya. 

  • Premi al Millor Curtmetratge d'Animació (preselecció premis ®Oscar):

    Ecorchée de Joaquim Herisse

  • Premi al millor llargmetratge d'animació:

    La otra forma de Diego Guzmán

Blood Window

Aquest apartat del palmarès del Festival de Sitges, destaca la millor pel·lícula de producció iberoamericana presentada en el certamen.

Huesera de Michelle Garza

Premis Méliès d'Or i Argent

Els premis Méliès d’Or i Méliès d’Argent es concedeixen cada any als millors llarg i curtmetratges fantàstics europeus. Són uns guardons que reconeixen el seu nivell de qualitat i creativitat, i generen a més una visibilitat singular per a les pel·lícules i els seus directors. Els premis són atorgats per la Federació Internacional de Festivals de Méliès, una xarxa de 25 festivals de cinema en 19 països diferents, amb una afluència mundial de més de 800.000 visitants, raó per la qual és una força econòmica i cultural vital dins del panorama del cinema fantàstic.

  • Premi al millor llargmetratge de producció europea:

    Cerdita, de Carlota Pereda 
     
  • Premi al millor curtmetratge de producció europea:

    From Beyond, de Fredrik S. Hana

Premis del Públic

El públic assistent a les projeccions del Sitges Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya atorga, per votació, quatre premis del públic a pel·lícules de quatre seccions diferents: Secció Oficial Fantàstic, Panorama Fantàstic, Midnight X-Treme i Focus Àsia. Les pel·lícules es puntuen de l’1 al 5 (sent l’1 la puntuació més baixa i el 5 la més alta) amb una butlleta de votació que els voluntaris del festival reparteixen una vegada finalitzada la sessió. Aquesta butlleta s’ha d’introduir per la ranura corresponent a una urna numerada situada a la sortida de la sala. El recompte es fa mitjançant una mitjana ponderada tenint en compte el valor de cada vot i el número d’assistents a la projecció.

  • Millor Pel·lícula SOFC:

    Irati  de Paul Urkijo

  • Millor Pel·lícula Panorama:

    Deadstream Joseph Winter & Vanessa Winter

  • Millor Pel·lícula Midnight X-Treme:

    Sissy de Kane Senes & Hannah Barlow

Premi Brigadoon Paul Naschy

Selecció de llargmetratges, documentals i curtmetratges de producció independent i dins de les temàtiques de terror i fantàstic. Els treballs seleccionats estan integrats en estrenes, retrospectives, homenatges i/o cinema de culte. No cal que siguin inèdits a Espanya.

  • Premi al millor curtmetratge fantàstic presentat a aquesta secció:

    El semblante de Raúl Cerezo & Carlos Moriana

Palmarès Carnet Jove

Des de 2005, el Jurat Carnet Jove s’encarrega d’aportar al palmarès de Sitges la mirada de les noves generacions de cinèfils que comencen a fer-se un camí en el món de l’audiovisual.

  • Premi al millor llargmetratge SOFC:

    You Won't Be Alone de Goran Stolevski

  • Premi a la Millor pel·lícula Sitges Documenta:

    Jurassic Punk de Scott Leberecht

Premis SGAE Nova Autoria

Distingeixen curtmetratges procedents de centres acadèmics especialitzats en cinema i producció audiovisual:

  • Premi a la Millor Direcció:

    Tornar a casa d' Ariadna Pastor

  • Premi al Millor Guió:

    Tornar a casa d' Ariadna Pastor
     
  • Premi a la Millor Música Original:

    Sweet Side de Valentín Cremona

Ti West

Ti West ha rebut el Premi Màquina del Temps del Festival de Sitges

Premi Màquina del Temps

Reconeixement sobre la trajectòria de personalitats cinematogràfiques i/o institucions, que han tingut una relació especial amb el festival i, sobretot, amb el gènere fantàstic. Aquest any els premiats han estat Ti WestQuentin Dupieux.

  • El cineasta Ti West ha estat reconegut aquest 2022 amb el Premi Màquina del Temps del Festival de cinema de Sitges a tota una carrera dedicada al cinema de terror. West ha presentat al certamen Pearl, la preqüela d'X i la segona part del que serà una trilogia, que finalitzarà amb MaXXXine
     
  • El director francès Quentin Dupieux també ha rebut aquesta edició el Premi Màquina del Temps del Festival de Sitges, certamen en què a més ha presentat dues pel·lícules: Incroyable mais vrai i Fumer fait tousser

7978e8bc 5e5d 40d5 b227 d8a52c59564e

Colin Arthur recull el Gran Premi Honorífic del Festival de Sitges

Gran Premi Honorífic

Distingeix personalitats cinematogràfiques amb una carrera significativa i destacada dins la història del cinema i, especialment, en el gènere fantàstic.

  • L’especialista en efectes especials i maquillatge Colin Arthur ha estat aquesta edició una de les figures reconegudes amb el Gran Premi Honorífic del Festival de cinema de Sitges. Arthur, que ja va acudir al Festival en qualitat de jurat l'any 1993, és el responsable directe d'imatges i éssers com les serps de la clàssica pel·lícula d'Arnold Schwarzenegger, Conan, el bárbaro; la sang sortint de l'ascensor de l’Overlook a El resplandor o les criatures de La historia interminable. El festival ha reconegut la tasca de l'artista anglès, qui ha treballat a les ordres de figures com Steven Spielberg, Pedro Almodóvar o Ridley Scott.
     
  • L'altre premiat en aquesta categoria ha estat Dario Argento. El cineasta italià va recollir el premi per la seva trajectòria en el cinema de terror, diumenge 9 d'octubre amb el públic de l’Auditori dempeus. “Aquest premi és important perquè aquest és el festival més gran de fantàstic del món”, va destacar el director en el moment d'admetre el reconaixament.